Volledig scherm
Ates Zonneveld © Cobine van der Louw

Een oepsie-moment aan de brievenbus van Serious Request

BREDA - Inlegkruisjes in je schoenen, boterhamzakjes om je voeten en handschoenen aan. Deze acties moet je minimaal ondernemen om de bekende brievenbusdienst goed te doorstaan. Eén van de meest bekende shifts die vrijwilligers van het Rode Kruis draaien tijdens Serious Request.

Urenlang staan ze buiten. In de kou. Voor een grote mensenmassa. Klaar om te helpen met doneren. Dit houdt ook in: geld van de vloer rapen, kinderen optillen en foto’s maken van de donateurs.

Het is donderdagmiddag en ik draai een vrijwilligersdienst mee bij de brievenbus van het Glazen Huis. In het CingelCollege verzamelen de vrijwilligers zich. Hier moeten ze de herkenbare rode jas aandoen en krijgen ze de laatste instructies. Te weten: aardig blijven, netjes vragen of mensen doorlopen en voorkomen dat ze op het glas gaan bonken of hard schreeuwen. Check.

Een enthousiaste vrijwilliger loopt met me mee naar de Grote Markt. "We hebben zo eerst de plasketting overdracht”, steekt Ates Zonneveld van wal. Dit is zijn vijfde editie van Serious Request en hij weet precies hoe het evenement in elkaar steekt.

"Vijf jaar geleden stond het Glazen Huis in Enschede. Dat is mij zo goed bevallen dat ik me ieder jaar weer aanmeld. Er is een grote vaste kern. We zijn een vriendengroep geworden. Het is net alsof we elk jaar samen een weekje op vakantie gaan. We nemen hier vrije dagen voor op van ons werk”, aldus Zonneveld.

Een continue stroom aan mensen komt voorbij. Verwachtingsvolle en blije gezichten. Volgens Zonneveld is de brievenbus daarom een van de meest geliefde diensten. ,,De emoties, de bedragen en de interactie met de dj’s. Dit is de plek waar het gebeurt.”

Een echtpaar komt richting de brievenbus. Beiden beginnen enthousiast te zwaaien en op de ramen te bonken. Ik besluit vriendelijk doch kordaat op te treden: ,,Meneer, mevrouw, dat mag u niet doen. De dj’s kunnen niet de hele dag door naar het raam komen.” Waarop de dame met een knipoog antwoordt: "Ik denk dat onze zoon Domien voor ons wel een uitzondering maakt.”

Oepsie.

Volledig scherm
Volledig scherm
© Cobine van der Louw
  1. Redders van man op scootmobiel bedankt door politie: 'Hij kwam nog net met z'n hoofd boven het water uit'

    Redders van man op scootmobiel bedankt door politie: 'Hij kwam nog net met z'n hoofd boven het water uit'

    PRINSENBEEK - Ria (67) en Ton (66) Naber uit Prinsenbeek kregen donderdagochtend bezoek van wijkagent Erik Jan Bosma. Een vrolijk bloemetje van de politie vond hij wel op zijn plaats, als dank voor de kordate reddingsactie woensdag aan de Polderweg. Door snel handelen van het echtpaar kon een 96-jarige dorpsgenoot met een scootmobiel net op tijd uit een diepe sloot vol water worden gered.

In samenwerking met indebuurt Breda