Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

'Een gastvrij welkom' voor stappers in Breda met sfeerbeheer

Pilot horecaBREDA - Minder politie, meer 'sfeerbeheer'. In de Bredase horeca wordt vanaf zaterdag geëxperimenteerd met gastheren en - vrouwen. Meer verantwoordelijkheden voor horeca? 

Het experiment met gastheren wordt uitgevoerd in samenwerking met SfeerBeheer Groep. Het bedrijf levert ervaren professionals die een stapavond in goede banen kunnen leiden, aldus initiatiefnemers Bram Oei en Remco Theulen.

,,Je welkom en veilig voelen binnen het uitgaansgebied, is voor ons een belangrijk uitgangspunt”, laten de mannen weten. 

De hosts moeten als een spil werken tussen politie, gemeente en horecaondernemers. Dat doen ze door: ,,Een constante sfeerimpressie te geven en ongewenste situaties te stabiliseren. Zij werken preventief zodat de noodzaak van repressief handelen af neemt.” 

Quote

Er wordt op een andere wijze gesurveil­leerd en met bijvoor­beeld sfeerver­lich­ting wordt het gevoel gegeven van een festivallo­ca­tie. Daardoor weten mensen dat ze in een uitgaansge­bied zijn.

Bernadet Naber, Koninklijke Horeca Nederland

Rembrandtplein

Helemaal uniek is het niet, zegt Bernadet Naber van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. ,,Ook op het Rembrandtplein in Amsterdam worden gastheren ingezet. Er wordt op een andere wijze gesurveilleerd en met bijvoorbeeld sfeerverlichting wordt het gevoel gegeven van een festivallocatie. Daardoor weten mensen dat ze in een uitgaansgebied zijn.”

Meer verantwoordelijkheid

Het inzetten van hosts is een eerste stap. Er moet ook meer samengewerkt worden met de kroegen en cafés. ,,We dienen hetzelfde belang: een veilige uitgaansavond”, zegt Arjan Zonneveld, stadsmarinier van de gemeente.  Nu hebben de zaken al een portier staan. 

Maar, zegt Depla: ,,De verantwoordelijkheid daarvoor reikt verder dan de voordeur.”

Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Gastvrij en veilig

De ervaringen met gastheren en -dames in Amsterdam zijn in ieder geval positief, vertelt Naber. ,,Zowel voor de ondernemers, de gemeente, de politie als de gasten. Je wilt de bezoekers natuurlijk gastvrij welkom heten. Maar het moet ook veilig zijn.” 

Een belangrijk thema, zegt zij. ,,Ons standpunt: die veiligheid stopt niet bij de deur van de zaak, ook de directe omgeving van de horecagelegenheid hoort hierbij.” 

Dat de ondernemers een rol in de veiligheid spelen, vindt Naber een prima zaak: ,,Zolang niet alles op het bordje van de horecaondernemer terecht komt. Uiteindelijk zijn de openbare orde en veiligheid natuurlijk de verantwoordelijkheid van de burgemeester.”

13 oktober is de laatste avond van de proef. Daarna wordt geëvalueerd. Is de pilot een succes, mogelijk wordt het werkgebied voor de gastheren en - vrouwen dan uitgebreid. 

In samenwerking met indebuurt Breda