Een enorm hek van 240 kilo smeedwerk

Het is goed dat hij vrijstaand woont en werkt, siersmid Berry Lips in Galder. Hij is nog van het edele ambacht, dus inclusief loeiend vuur en ritmisch hameren op het ijzer.

Hij zit al zo'n dertig jaar in het vak en maakte al tal van poorten en hekwerken door het hele land. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar hij begraafplaats Sint Barbara voorzag van een nieuwe omheining. Want er zijn er nog maar weinig die het ambachtelijke smeedwerk nog doen.

Groot project

En wie hem bezig ziet, snapt ook waarom: het werk is fysiek veeleisend. Continu met zwaar gereedschap hameren op ijzeren staven, vlakbij een open vuur van zo'n 900 graden. Lips belde deze krant omdat hij nu bezig is aan een wel heel groot project: ,,Een enorm hekwerk voor een nieuwbouwproject in Rijsbergen. Deze poort geeft straks toegang tot drie verschillende woningen."

Quote

Ieder deel weegt 240 kilo, 80 kilo per meter. In totaal zijn het vier delen. Veruit het grootste wat ik ooit gemaakt heb. En alles is maatwerk

Berry Lips, Siersmid

Lips' werkplaats wordt intussen gedomineerd door de stukken die al klaar zijn. ,,Ieder deel weegt 240 kilo, 80 kilo per meter. In totaal zijn het vier delen. Veruit het grootste wat ik ooit gemaakt heb. En alles is maatwerk."

Lips heeft een aantal ijzeren staven in het vuur liggen, die hij om beurten bewerkt. Eerst worden de uiteinden tot een punt geslagen, daarna buigt hij er een krul in. Alle spijlen zijn precies gelijk. ,,Ik maak niets vooruit, alles is op bestelling", zegt de siersmid. 

Ouderwets smeedwerk

"Daar ben ik denk ik wel uniek in. Het verschil met smeedwerk dat je bij de bouwmarkt koopt? Alleen de uitstraling al. Dat spul komt kant-en- klaar uit de machine gerold en je tilt het met één vinger op. Wat ik maak, is nog het echte ouderwetse smeedwerk. Zo'n hek als wat ik nu maak, dat straalt degelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid uit. Ik ben er ook drie weken mee bezig voordat het klaar is. Iedere spijl gaat drie, vier keer in het vuur. Het is misschien afzien, maar ik vind het heerlijk om te doen. En je krijgt er iets heel moois voor terug. Er zit in zo'n hek ook veel prestige van mezelf."

Lips plaatst de hekken ook zelf, inclusief de afstandsbediening voor het openen en sluiten.

Volledig scherm
Berry Lips uit Galder aan het werk als smid. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda