ZUNDERT  Ron Dirven vertelt gepassioneerd over zijn nieuwste tentoonstelling in het van GoghHuis. Foto Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
ZUNDERT Ron Dirven vertelt gepassioneerd over zijn nieuwste tentoonstelling in het van GoghHuis. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Echte Van Goghs, alleen net een beetje anders

ZUNDERT - Het lijken echte schilderijen van Vincent van Gogh. Zelfde afbeelding, zelfde kwaststreek. Opgehangen in een zaal in het Zundertse Van GoghHuis die een kopie is van een expositieruimte van het Van Gogh Museum Amsterdam. Alles klopt. Op één ding na: de werken zijn in zwart-wit.

'Naar Van Gogh', heet een expositie die de komende maanden is te zien in het Zundertse VanGoghHuis. Een titel die de lading dekt. In verschillende ruimten zijn werken te zien van zes (inter)nationale kunstenaars. Allemaal hernamen ze, reconstrueerden ze, op eigen wijze authentieke werken van de beroemde schilder.

Zwart-wit

Aparte plaats in de expositie is er voor 'Collection of Missing Titles' van de van oorsprong Turkse kunstenaar Suat Ögüt. Hij schilderde vijf werken van Van Gogh die bij branden in onder meer de Tweede Wereldoorlog, verloren gingen. De originelen bestaan niet meer. Foto's zijn er wel. Vooral in zwart-wit. Nauwgezet, met precies dezelfde techniek als Van Gogh, schilderde Ögut de werken opnieuw. Zonder kleur. Als de foto's.

Eén van de in de oorlog verbrandde werken inspireerde ook de Amerikaan Matthew Day Jackson. Zijn kopie toont hoe het schilderij van Van Gogh er moet hebben uitgezien na de brand. Zwart, verkoold, broos, met in het zwartgeblakerde hout het reliëf van het oorspronkelijke werk.

Raúl Ortega Ayala laat zien hoe bij röntgenonderzoek een afbeelding van twee worstelaars zichtbaar werd onder een werk met bloemen dat bij Kröller Müller hing.
Volledig scherm
Raúl Ortega Ayala laat zien hoe bij röntgenonderzoek een afbeelding van twee worstelaars zichtbaar werd onder een werk met bloemen dat bij Kröller Müller hing. © Raúl Ortega Ayala

Het hangt vlak naast een schilderij waarin de Mexicaan Raúl Ortega Ayala een röntgenonderzoek naar een Van Gogh uit de collectie Köller Müller verbeeldt.

Confetti

Het is maar een greep uit een bijzondere expositie die de bezoeker blijft fascineren. Met naast het zwart-wit, ook van Niek Hendrix, tevens kleur. In de geëngageerde kunst van Stijn Peeters bijvoorbeeld. Of van de Braziliaanse fotograaf Vik Muniz die snippertje voor snippertje werk van Van Gogh in confetti kopieerde om het vervolgens te fotograferen. Het effect is prachtig.

De expositie is te zien vanaf zaterdag tot 6 januari. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda