E-sigaret.
Volledig scherm
E-sigaret. © Getty Images

E-sigarettenbranche boos: onze handel gaat kapot

BREDA/ROOSENDAAL - Het recentste nieuws over de gezondheidsrisico's van e-sigaretten raakt de branche onmiddellijk, stellen West-Brabantse verkopers en handelaren. ,,En dat terwijl ik overtuigd ben dat ik mensen juist hélp.”

De e-sigaret ligt onder vuur. Meerdere Nederlandse longartsen zien forse gezondheidsgevaren en pleiten voor een verbod. De handel in elektronisch rookwaar, die de laatste jaren alleen maar toenam, heeft het zwaar te verduren.

Een discussie laaide op nadat er in augustus vanuit de Verenigde Staten verontrustende berichten kwamen met betrekking tot de elektrische apparaatjes. Nu belandden er ook acht Nederlandse patiënten in het ziekenhuis, met klachten die vermoedelijk het gevolg zijn van de e-sigaret. 

Discussie

Het apparaat staat in een kwaad daglicht, wat verkoopster Jeannet Oele compleet onterecht vindt. “Ik word enorm moe van deze discussie. Ik ben er van overtuigd dat ik juist mensen hélp.” Ze is begonnen met haar winkel E-Sigaret Solutions Breda met de intentie om mensen te helpen met een tabaksverslaving. Zelf stapte ze ook over van de originele sigaret naar de elektronische variant. “Sindsdien is mijn leven drastisch veranderd. Ik wilde meerdere mensen deze ervaring bieden,” aldus Oele. Ze zou het te gek voor woorden vinden als er een verbod komt op de elektronische sigaretten: “Mijn handel wordt kapot gemaakt,” klinkt het gepikeerd.

Na acht herseninfarcten te hebben gehad, was Lianne van der Heiden genoodzaakt om te stoppen met het roken van tabak. ,,De e-sigaret heeft mij geholpen om te stoppen met het vaste roken. Ik ging me verdiepen in elektronisch roken en ben toen begonnen met wat producten aan te schaffen. Deze verkocht ik eerst in mijn kapsalon, maar uiteindelijk heb ik mijn aanbod enorm uitgebreid”, aldus van der Heiden. Tegenwoordig is ze eigenaresse van Lianne's dampwinkeltje in Roosendaal. ,,Mijn omzet is deze week met de helft gedaald, door alle negatieve berichtgeving rondom het elektronisch roken”, vertelt van der Heiden.

Quote

In Amerika gaat er schadelij­ke cannabis-olie in, maar hier doen wij dat helemaal niet

Tony de Hond, UEG Holland

Niet even schadelijk

Het bedrijf UEG Holland in Oosterhout, is een van de grootste groothandels in e-sigaretproducten. Uiteraard is het bedrijf op de hoogte van de discussie, zegt eigenaar Tony de Hond. Hij houdt zich enorm bezig met onderzoeken rondom het onderwerp. “Ik test ook al mijn producten op schadelijkheid. Na me ook in allerlei studies te hebben verdiept, ben ik van mening dat de elektronische sigaret niet even schadelijk is als dat er nu wordt beweerd,” vertelt de Hond. “Het apparaatje is niet de boosdoener, maar wat je er in stopt. In Amerika wordt er bijvoorbeeld schadelijke cannabisolie in de vape gestopt, maar dit is totaal niet het geval bij de producten die wij hier verkopen,” aldus de Hond.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid), zei gisteren in deze krant dat hij niet meteen een verbod kan uitvaardigen. Wel wil hij het liefst het ‘normale’ roken als het gebruik van de e-sigaret zo ver mogelijk terugdringen.

In samenwerking met indebuurt Breda