De kerstboom zoals die vorig jaar op de Grote Markt stond.
Volledig scherm
De kerstboom zoals die vorig jaar op de Grote Markt stond. © Pix4Profs / Johan Wouters

Dure kerstboom slokt budget Betoverend Breda voor groot deel op

BREDA - De elf meter hoge kerstboom die dit jaar voor de tweede keer op de Grote Markt in Breda komt te staan, slokt een groot deel van het budget van het winterse evenement Betoverend Breda op. Volgens goed geïnformeerde bronnen kost de boom gemiddeld rond de 100.000 euro per jaar. Breda Marketing, organisator van het evenement, zit er in elk geval voor drie jaar aan vast.   

Ter vergelijking: tot aan 2016 zette Bert Leijsen Bomenverhuur uit Strijbeek een achttien meter hoge boom neer op de Grote Markt voor 15.000 euro per jaar. Dat was een constructie opgebouwd met een groot aantal kleinere kerstbomen. 

Sinds vorig jaar wordt de boom geregeld door Fraai Projecten uit Oosterhout. Ook deze boom heeft verschillende onderdelen. Nieuw ten opzichte van vroeger is met name dat er veel meer techniek in de constructie zit. Zo kan deze boom bewegen en zijn er qua verlichting meer opties. Ook is elk uur vanuit de boom een verhaal te horen over de historie van Breda dat wordt verteld door mascotte Careltje. 

Duurzame investering

De boom is sinds vorig jaar de verantwoordelijkheid van Breda Marketing (voorheen Citymarketing Breda), een organisatie die draait op subsidie van de gemeente. Het contract daarvoor werd getekend door de toenmalige interim-directeur Janine Bos.

De huidige directeur Hildegard Assies wil niet zeggen hoeveel de boom kost. Wel bevestigt ze dat de boom drie of vier jaar zal worden ingezet. Volgens haar betreft het een ‘duurzame investering’. “We kunnen de boom dan ook beter gebruiken in plaats van nu weer andere keuzes te maken”, aldus Assies. 

Levendigheid

Ze wil niet te veel focussen op alleen de boom en wijst op andere zaken die ook onderdeel zijn van Betoverend Breda zoals de ijsbaan, de sfeerverlichting en verschillende activiteiten. “Het evenement brengt levendigheid en dynamiek in de stad,” stelt ze. Betoverend Breda wordt nu voor de tweede keer gehouden - van 21 december tot en met 1 januari - en kan volgens Assies uitgroeien tot een volwaardig winterevenement.

Niet blij mee

Het Ondernemersfonds in de stad verbindt zich sinds dit jaar aan het evenement. Voorzitter Jos Koniuszek zegt desgevraagd ook vernomen te hebben dat de boom vorig jaar ruim 100.000 euro kostte. Dit jaar vallen de kosten lager uit, al kent hij niet het exacte bedrag. “Het gaat in elk geval om veel geld. We waren er niet blij mee toen we dat hoorden,” zegt hij. “Er is dit jaar minder budget vanuit de gemeente en zo wordt het moeilijker om een goed evenement weg te zetten.”  

Krapper budget

Zo is er dit jaar geen kerstmarkt en is Betoverend Breda met twaalf dagen de helft korter dan vorig jaar. De keuze voor de compacte versie is mede ingegeven door het krappere budget, liet Breda Marketing eerder weten. Maar  hoe hoog dat budget is, zegt de organisatie niet. Evenmin is bekend wat de gemeente er in steekt. Wel is duidelijk dat de ijsbaan op de Grote Markt er niet had kunnen komen zonder de bijdrage van het Ondernemersfonds. Ook betaalt het fonds de sfeerverlichting in de binnenstad.   

41 Kerstbomen

Breda kent een lange traditie van kerstbomen op de Grote Markt. Tot voor enkele jaren betaalde de gemeente dat zelf rechtstreeks. Het werk werd bijna twintig jaar lang uitgevoerd door Bert van Leijsen uit Strijbeek. Zijn bedrijf gebruikte de laatste jaren een stellage, waarmee 41 kerstbomen samen tot één boom van achttien meter werden opgebouwd. “We deden alles, van de opbouw, de aankleding en de lampjes tot aan het afbreken. De laatste keer in 2015 kostte dat 15.000 euro”, aldus Van Leijsen. 

Serious Request

In 2016 - toen Serious Request gehouden werd op de Grote Markt - kon de kerstboom om veiligheidsredenen niet geplaatst worden. “Daarna is voor een andere opzet gekozen en zijn er wij niet meer bij betrokken”, zegt Van Leijsen. Wel bouwt hij de bomen op in onder meer het Ginneken en Princenhage. Dat doet hij in opdracht van de comités daar, want de gemeente betaalt sinds 2010 niet meer voor de kerstbomen in de wijken en dorpen van Breda. 

  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda