Volledig scherm
Het scherm waarop De Pauw & De Pelikaan te zien is, hangt tussen

Duo uit Oosterhout presenteert film over Chaam

CHAAM - Aan de Kerkdreef in Chaam staat een Vlaamse schuur.

Zo eentje met zwartgeteerde muren en een rieten deksel. Vorig jaar prachtig gerestaureerd. In de winter resideren er de hobbyschapen van eigenaar Jos van den Broeck, maar deze zaterdagmiddag staat het er vol met mensen.

Zij luisteren naar burgermeester Nuijten, gapen naar het grote scherm bovenin de schuur en nuttigen – enigszins ironisch – de van lamsvlees gemaakte hapjes.

De Oosterhoutse kunstenaar Anne Pillen en filmmaker Bas de Leijer presenteren vandaag De Pauw & De Pelikaan, een korte film die het verhaal van dit historische stukje Chaam vertelt.

Na een uitvoerig dankwoord van de kunstenaars heeft Midas – de jongste acteur in de film – de eer om de rode startknop in te drukken. We zien de abdij van Tongerlo in een besneeuwd landschap, gevolgd door het bovenaanzicht van de Vlaamse schuur. Zo knopen de kunstenaars de twee prominente plekken in het verhaal aan elkaar.

In de middeleeuwen streken kloosterlingen vanuit Tongerlo neer in Brabant. De zogeheten norbertijnen waren bedreven landbouwers en deelden hun kennis met de lokale bevolking. Pater Johan de Pauw begint in de film een speurtocht naar de eeuwenlange verbondenheid tussen zijn kloosterorde en de Chaamse bevolking. Hij vliegt in een luchtballon over Chaam, duikt de archiveren van de abdij in en maakt kennis met hedendaagse herders en boeren. Geschiedenis ontmoet het heden in deze film.

Of pardon, we moeten eigenlijk filminstallatie zeggen. Met regelmaat lijken de beelden op het scherm door het rieten dak van de schuur naar buiten te vliegen. "Dat was precies de bedoeling", zegt Pillen, terwijl ze links en rechts lof en bloemen ontvangt na de première. "De omgeving en de film smelten samen. Je staat als het ware in de film. Zo hopen we context te bieden aan toeristen of mensen die hier toevallig voorbijfietsen."

Het is weer eens wat anders dan een suf informatiebordje. En toevallige passanten zijn er genoeg op de populaire route; ook vandaag staat het erf van Van den Broeck vol met fietsen. Vijf jaar geleden schrok de eigenaar nog toen de gemeente met het plan kwam om zijn schuur onderdeel te maken van een 'cultuurhistorische belevenis-boulevard' in Chaam, maar na het zien van de film lijkt alle scepsis verdwenen.

De Pauw & De Pelikaan is tot en met september gratis te zien in de Vlaamse schuur aan de Kerkdreef in Chaam. Donderdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00. Omgeving en film smelten samen; je staat als het ware in de film Anne Pillen, beeldend kunstenaar

In samenwerking met indebuurt Breda