Volledig scherm
20181108 - Het bedrijf 'Dump Company' . Chris-Jan van Hees (L) en Jan Markveld (R) in de winkel. FOTO: RAMON MANGOLD/PIX4PROF © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Dump Company: de eerste winkel op Molenzicht

ZUNDERT - Terwijl links en rechts op bedrijventerrein Molenzicht bouwgeluiden klinken, rinkelt bij de Dump Company op nummer 9 de winkelbel. Jan Markveld haast zich naar de glimmende toonbank, schuift nog snel een doos camouflagebroeken opzij. Want: ,,We zijn open. Het meeste is ingericht. Maar helemaal op orde zijn we nog niet.”

Volledig scherm
20181108 - Zundert - Met de komst van het bedrijf 'Dump Company' krijgt het bedrijventerrein aan de rand van het dorp steeds meer invulling. FOTO: RAMON MANGOLD/PIX4PROFS © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Het is een mijlpaal die in stilte is geslagen. De opening van de Dump Company deze donderdag. De zaak die tot voor kort was gevestigd in de Zundertse Katerstraat. Maar daar na negen jaar volledig uit zijn voegen barstte.  Markveld: ,,Niet alleen stond de winkel bomvol, ons vintage legermateriaal, de camping- en verhuurattributen, de kisten, alles was verspreid over meerdere panden opgeslagen.”

Super onhandig. ,,Zo'n 2,5 jaar geleden begonnen mijn compagnon Chris-Jan van Hees en ik daarom te zoeken naar een alternatief.” Dat bleek niet eenvoudig. Integendeel. ,,Er waren weinig plekken waar wij, met onze wens voor een gebouw met vooral veel opslag, terecht konden.” Even. ,,Ja, heel even overwogen we zelfs om Zundert te verlaten.” En dat, terwijl aan de rand van Zundert twee nieuwe bedrijfsterreinen, Molenzicht en Beekzicht, braak lagen te wachten op ondernemers. 

UItvalswegen

Beekzicht was voor de Dump Company niet handig vanwege de bereikbaarheid. ,,Maar Molenzicht zagen we wel zitten", zegt Markveld. ,,Dichtbij uitvalswegen.” Belangrijk:  ,,Want we hebben een internationale klantenkring.” Zo leverde de onderneming talloze originele legerattributen aan de internationale film Kursk. Goederen die vanuit Zundert allemaal naar de set aan de Vlaamse en Franse kust moesten. 

Molenzicht was dus prima, maar, zo stond aanvankelijk in het bestemmingsplan, het was niet de bedoeling dat er detailhandel kwam. Een belemmering die Zundert echter na een tijdje liet varen. En met resultaat. Het bedrijventerrein, waar aanvankelijk weinig belangstelling voor leek, kreeg de percelen gesleten. Markveld: ,,Met dank aan voormalig wethouder Piet Utens. We konden onze wensen goed kwijt. Er is geluisterd.”

Detailhandel

Met als gevolg? ,,Dat we deze prachtige zaak hebben kunnen bouwen.” Met heel veel ruimte voor opslag. En met een winkel die nu als eerste detailhandel open is op Molenzicht. Op een plek waar omheen nog meer combinaties van winkels met grote magazijnen komen. Teak en  Wood,  bijvoorbeeld, die uit Achtmaal naar Molenzicht verhuist. ,,En  Buiten Tuinaanleg & Verandebouw.” 

Bedrijven die, doordat Zundert luisterde, konden beslissen om in het Zundertse te blijven. ,,Gelukkig maar", zegt Markveld. Hij had de gemeente liever niet willen verlaten. 

Volledig scherm
Chris-Jan van Hees (L) en Jan Markveld (R) in de winkel. FOTO: RAMON MANGOLD/PIX4PROFS © Pix4Profs/ Ramon Mangold

In samenwerking met indebuurt Breda