Volgens de Dierenbescherming was de watervoorziening slecht.
Volledig scherm
Volgens de Dierenbescherming was de watervoorziening slecht. © Foto via Dierenbescherming

Duizenden vogels leven zonder water en daglicht bij fokker in omgeving Breda

De vogelhandelaar die meer dan 3000 vogels fokte onder erbarmelijke omstandigheden komt uit de omgeving van Breda. De Dierenbescherming zocht de verkoper van voornamelijk Chinese Dwergkwartels twee weken geleden op, samen met de politie en een dierenarts.

Dat vertelt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming donderdag desgevraagd. In het belang van de zaak houdt hij het bij ‘de omgeving Breda’ en wil hij geen gemeente noemen. ,,Het gaat om een specifieke soort vogels. Facebook is tegenwoordig heel snel en voor je het weet gaan mensen speculeren. Voor ons is het belangrijkste dat deze man zijn zaakjes op orde krijgt.”

Dierenwinkels

Dierenwinkels die zaken deden met de West-Brabander zijn echter wel wakker geschud, vermoedt Nagtegaal. ,,Maar ook consumenten moeten beseffen dat het niet altijd goed zit met de afkomst van hun gekochte vogeltje. Ik vrees - maar dat is een aanname - dat er zelfs al een schifting plaatsvindt voordat vogels de handel ingaan...” 

Volgens de Dierenbescherming verbleven de vogeltjes onder verschrikkelijke omstandigheden. Ze zouden geen (schoon) drinkwater hebben en zonder daglicht zitten. ,,3000 tot 3500 vogels in smerige en veel te kleine hokken. De stank was niet te harden en alles en iedereen werd wit van het stof. De hokken waren ogenschijnlijk al jaren niet echt goed schoongemaakt of ontsmet. Er hing een enorme ammoniakconcentratie.”

Quote

Zoveel dierenleed voor 4 euro per koppel

Inspecteur, Dierenbescherming

De kwartels zaten soms met meer dan honderd dieren in veel te kleine kooien, aldus de Dierenbescherming. ,,Hierdoor waren er veel vogels aangepikt door soortgenoten. Ook zaten er veel zieke en zelfs dode dieren in de verblijven.” De inspecteur begreep er niets van. ,,Zoveel dierenleed voor 4 euro per koppel. Ik denk dat weinig mensen dit leed beseffen als ze een leuk kwarteltje in de dierenwinkel gaan kopen.”

Last onder bestuursdwang

Sinds het bezoek is er een proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaar. Ook wordt middels bestuursrechtelijke maatregelen geprobeerd een einde te maken aan ‘deze onacceptabele situatie’. De Brabander heeft een ‘last onder bestuursdwang’ opgelegd gekregen: hij moet ervoor zorgen dat de vogels altijd schoon en droog leven, dat ze voldoende vers drinkwater en goed voer hebben, frisse lucht krijgen, voldoende ruimte hebben en niet permanent in het donker zitten.

Eind deze maand checken de inspecteurs of aan de opgelegde maatregelen is voldaan. Inspecteurs stuitten op de handelaar op de vogelmarkt in Barneveld (Gelderland) op 17 augustus. Omdat hij argwaan wekte, trokken ze later naar het adres waar de eigenaar zijn beesten fokt. 

De verblijven van de grasparkieten en kwartels waren niet goed schoongemaakt.
Volledig scherm
De verblijven van de grasparkieten en kwartels waren niet goed schoongemaakt. © Foto via Dierenbescherming

In samenwerking met indebuurt Breda