Duel Right-Oh - Hoge Vucht gestaakt na vernielingen en vechtpartijen: één speler naar het ziekenhuis

VideoBREDA - De voetbalwedstrijd tussen Right-Oh uit Geertruidenberg en SC Hoge Vucht in de vierde klasse C is gestaakt vanwege vechtpartijen en vernielingen. Hierbij is één speler gewond geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

Het gaat om de topscorer van SC Hoge Vucht, Ibrahim Ikililou. Hij heeft een slagaderlijke bloeding en moet worden geopereerd. De aanvaller raakte volgens voorzitter Joop de Jongh van Right-Oh gewond toen hij de glazen pui van de kantine probeerde in te trappen. 

Voorzitters balen

Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage laat weten dat de ongeregeldheden begonnen nadat er een rode kaart werd uitgedeeld. Vanwege hoog oplopende spanningen waren er meerdere politie-eenheden nodig om de boel weer rustig te krijgen. De Jongh van Right-Oh: ,,Er lopen daar een paar zeer opgewonden standjes in dat team. Gelukkig waren er een paar jongens van SC Hoge Vucht die wel hun verstand gebruikten en de boel susten.”

Voorzitter van SC Hoge Vucht, Hasan Lammou, baalt eveneens van het zoveelste incident rondom zijn team. Volgens hem was het een sportieve wedstrijd totdat de keeper van SC Hoge Vucht rood kreeg. Dat was het gevolg van natrappen. ,,Een aantal mensen achter de goal vond het toen nodig om een paar spelers te beledigen.” Volgens Lammou heeft de politie inmiddels twee verdachten op het oog en is hij van plan om binnenkort ook aangifte te doen bij discriminatieplatform Radar.

Quote

We vinden het vreselijk wat er gebeurd is

Joop de Jongh, Right-Oh

Racistische opmerking

Volgens Uytdehage hebben beide teams aangiftes ingediend. SC Hoge Vucht, het voormalige Barça deed dit vanwege racistische en/of beledigende teksten die werden geroepen vanuit het publiek. De Jongh erkent dat er een racistische opmerking is gemaakt door iemand uit die geen lid is van Right-Oh. Volgens de voetbalvoorzitter is zijn club juist erg tolerant en een thuis voor veel Somalische en Syrische voetballers uit de omgeving. ,,We vinden het vreselijk wat er gebeurd is. We zijn een nette club en zitten hier echt niet op te wachten.”

Right-Oh stapte naar de politie vanwege een aantal vernielde ramen. Politiewoordvoerder Uytdehage bevestigt dat de agenten een verdachte persoon op het oog hebben en dat die binnenkort wordt uitgenodigd op het bureau. 

Er circuleert al bewijs in de vorm van een video op WhatsApp. Op beelden is te zien is dat een speler van Hoge Vucht wordt behandeld aan een wond aan zijn been. Daarna probeert een andere speler een vuilnisbak richting de kantine te gooien, maar dit wordt voorkomen door een teamgenoot van Hoge Vucht.

Volledig scherm
Een screenshot van de video van de vechtpartij. © Screenshot video

Laatste waarschuwing

Het is niet de eerste keer dat er een wedstrijd wordt gestaakt waar SC Hoge Vucht bij betrokken is. Aan het begin van het seizoen kreeg de club van de KNVB een laatste waarschuwing vanwege diverse vechtpartijen. Lammou verwacht echter niet dat de gestaakte wedstrijd gevolgen heeft voor zijn team bij de KNVB. ,,Er is genoeg bewijs dat we ons niet heel ernstig hebben misdragen en dat de fout ligt bij die twee supporters.” Later op de avond herhaalde hij datzelfde nog eens in het Radio 1-programma Kwesties, dat toevallig een programma aan de problemen bij onder andere Hoge Vucht wijdde. 

Op de radio

Daarin kwam onder andere een mogelijke oplossing ter sprake: het idee van de KNVB voor een speciale competitie voor probleemteams. Lammou ziet daar niets in. Dat is volgens hem discriminerend en schuift problemen alleen maar door. 

De Bredase SP-fractievoorzitter Bas Maes, die ook te gast was in het programma, is het met dit laatste eens. Wel maakte hij tijdens de uitzending duidelijk meer actie te verwachten van wethouder Sport Daan Quaars. Hij zou volgens Maes de Bredase politiek meer moeten betrekken bij de verhuisplannen van SC Hoge Vucht naar het terrein van Advendo.

In samenwerking met indebuurt Breda