Volledig scherm
© Breda International Airport

Drugssmokkel via Breda Airport: controle op vliegveldjes onvoldoende

BOSSCHENHOOFD - De Koninklijke Marechaussee heeft niet genoeg personeel om op kleine vliegvelden als Breda Airport afdoende paspoortcontroles te houden van of naar niet-Schengenlanden.

Een verdachte die onlangs twaalf kilo cocaïne meenam naar Engeland, werd niet gecontroleerd in Bosschenhoofd.

Behalve aan personeel op vliegvelden vraagt de marechaussee nu ook omwonenden van Breda Airport en ander kleine vliegvelden in Nederland om verdachte zaken te melden.

Om omwonenden daarop te attenderen, wordt er geflyerd met de actie Eyes & Ears. Voor de grensbewaking is de Brigade Scheldestromen van de Koninklijke Marechaussee in Hoogerheide verantwoordelijk.

Alle vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk moeten ruim tevoren bij de autoriteiten worden aangemeld, zodat de marechaussee voor vertrek de paspoortcontrole kan doen en bij tips of verdenking lading mag checken.

Dat gebeurde afgelopen 27 december niet toen een 31-jarige Amsterdammer bij het Bosschenhoofdse bedrijf Q-Flights een Cessna en bemanning inhuurde.

Captain Jacco Louwerse bracht met zijn toestel nietsvermoedend Kevin B. en zijn zwarte tas vol cocaïne naar een vliegveld bij Londen. Daar werd B. door de douane betrapt en aangehouden.

Recent kwamen meer drugstransporten vanaf kleine vliegvelden in het nieuws. Insiders vermoeden dat criminelen het daar meer dan vroeger proberen, omdat op wegen, in treinen en havens strenger dan voorheen wordt gecontroleerd.

In samenwerking met indebuurt Breda