Charles Dorpmans (rechts) van Novadic Kentron in Brabant neemt een monster van een te testen designerdrug. Veiligheidsbril, masker en handschoenen zijn tegenwoordig verplicht.
Volledig scherm
PREMIUM
Charles Dorpmans (rechts) van Novadic Kentron in Brabant neemt een monster van een te testen designerdrug. Veiligheidsbril, masker en handschoenen zijn tegenwoordig verplicht. © Pix4Profs/Kees Martens

Drugspost bevat levensgevaarlijke middelen, aanraken is al gevaarlijk

Veel drugs die de politie in onderschepte post aantreft, zijn zogeheten Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), ook bekend als designerdrugs. Het gaat soms om zulke gevaarlijke middelen dat onderzoekers die ze analyseren tegenwoordig extra beschermende kleding moeten dragen.

Op de zeven locaties van Novadic Kentron in Noord-Brabant waar gebruikers drugs kunnen laten testen,  zijn handschoenen, mondkap en veiligheidsbril verplicht gesteld voor personeel. Coördinator Charles Dorpmans van het Drugs Informatie en Monitoringsysteem (DIMS) kent de gevaren. ,,Neem fentanyl, een morfine-achtige drug die in Amerika al duizenden doden heeft gemaakt. Dat spul is zo sterk dat aanraking alleen al levensgevaarlijk is.”

In samenwerking met indebuurt Breda