Drugslab en kilo's drugs gevonden in huis Van R., advocaat Klaas Otto geschorst door deken

BERGEN OP ZOOM - Niet alleen wordt Jan Piet van R., advocaat van No Surrender-oprichter Klaas Otto, verdacht van het beïnvloeden van getuigen, hij zou ook een niet meer werkend drugslab en 3,4 kilo amfetamine in zijn huis in Den Haag hebben. De advocaat zou daarnaast ook briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld. 

Klaas Otto.
Volledig scherm
Klaas Otto. © anp

Dat meldt het Openbaar Ministerie. De 69-jarige Van R. en de 45-jarige partner van Otto werden afgelopen maandag gearresteerd.

Geschorst
Een lid van de Amsterdamse advocatenorde was er dinsdag bij toen in het drugslab in het tuinhuis van de advocaat werd ontdekt. Voor deken Pieter van Regteren Altena is de vondst van de drugs en het drugslab meer dan voldoende reden om onmiddellijk om schorsing van de advocaat te vragen.

"Aan de procedure wordt gewerkt'', meldt hij. De raad van discipline kan het schorsingsverzoek mogelijk volgende week al behandelen.

Getuigen beïnvloed
Van R. en de 45-jarige echtgenote van Otto worden donderdagmiddag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

De man en vrouw worden verdacht van het beïnvloeden van getuigen. De rechter-commissaris beslist of de twee langer vast moeten blijven.

Van R. en de vrouw zouden in opdracht van Otto diverse mensen hebben benaderd of hebben laten benaderen om anders dan de waarheid te verklaren. 

Briefjes aangenomen
De 69-jarige advocaat zou briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld.

De oprichter van No Surrender zit sinds zijn arrestatie in juli 2016 vast op verdenking van afpersing, mishandeling, brandstichting en witwassen. 

Anderhalve week geleden werd hij onder voorwaarden geschorst uit de voorlopige hechtenis door de rechtbank. 

Voorwaarden
Hij mocht geen contact opnemen met medeverdachten, slachtoffers, getuigen en (politie-)functionarissen. Enkele dagen later werd hij weer opgepakt omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden.

Van R. heeft in het verleden opgetreden voor No Surrender, onder andere in een rechtszaak over de vergunning van het clubhuis in Zundert. De advocaat komt uit Den Haag en heeft zijn kantoor in Amsterdam.

Loonlijst
Otto heeft na zijn opstappen bij de motorclub verteld dat hij werkzaamheden verrichtte voor Van R. Hij zou op de loonlijst staan en tot tevredenheid van de advocaat 'klanten aanbrengen'.

In samenwerking met indebuurt Breda