Ontvangstroute naar De Klokkenberg met banners.
Volledig scherm
Ontvangstroute naar De Klokkenberg met banners. © Palko Peeters

Dromen van stulpje in Bredase Klokkenberg tijdens druk bezochte open dag

BREDA - De open dag op landgoed De Klokkenberg aan de Galderseweg in Breda trok zondagmiddag volgens opgave van makelaar Richard Schul ruim 1.000 belangstellenden. De verkoop van de eerste 15 panden begint op 28 oktober.

Het Klokkenberg-plein met vertier.
Volledig scherm
Het Klokkenberg-plein met vertier. © Palko Peeters

Alles was uit de kast gehaald om de massa kijkers in de watten te leggen, van frietkar tot poffertjeskraam en springkussen. Met banners en vlaggen ontving de makelaar en zijn team van wel twintig medewerkers het kooplustige volk, op zoek naar een stulpje op het landelijk gelegen landgoed dat stamt uit begin jaren vijftig. Qua omvang top tien van 's lands Rijksmonumenten, sprak Schul bij één van de vele rondleidingen bevlogen over de historie van het vroegere medisch centrum, sanatorium en later thoraxkliniek. Op de vraag of hij al kopers heeft voor de serie herenhuizen die gebouwd worden in de vrouwenvleugel: ,,We hebben gegadigden, zeker.'' 

Verbouwing

Groep op sleeptouw met de makelaar.
Volledig scherm
Groep op sleeptouw met de makelaar. © Palko Peeters

Niet onbelangrijk voor de Bredase makelaar, bekend van projecten als Buitenplaats Marckhoek en Wagemakerspark, want met de opbrengst van 875.000 euro per 'herenpand' (340 vierkante meter woonoppervlak) kan hij verder met de grote verbouwing. In totaal moeten er 180 huizen en appartementen verrijzen in en bij het complex, gelegen op ruim 40 hectare landgoed. In de vrouwen- en mannenvleugel ieder 15 herenhuizen met uitzicht over de landerijen van het Markdal. In het hoofdgebouw en het 'economiegebouw' met keukens en onderhoudsdienst tussen de 60 en 80 appartementen. In het zusterhuis woningen vanaf 360.000 euro. 

Kapel

Vergapen aan een te bouwen stulpje in de vrouwenvleugel.
Volledig scherm
Vergapen aan een te bouwen stulpje in de vrouwenvleugel. © Palko Peeters

Met plattegronden, indelingen en foto's, opgehangen in de kapel, werd het koopvolk verlokt. ,,We inventariseren op de site waar precies de woonbehoefte naar uit gaat, daar passen we de plannen op aan'', legde Schul een jong stel uit Dordrecht uit. Of er kosten zijn voor wonen op het landgoed. ,,Ja, maar dan gaat het maar om een paar tientjes per maand, voor beheer.'' De opkomst, waarbij het makelaarskantoor Schonck Schul & Compagnie ook verkeersbegeleiders en EHBO had ingehuurd, maakt aan de twijfels over de haalbaarheid van de woonlocatie misschien wel een eind. Waar de ambitieuze makelaar zich in 2011 nog terugtrok uit herontwikkeling van het klooster aan de Seminarieweg in Bavel.

Heerlijk buiten

In de vrouwenvleugel waar vroeger de bedden stonden voor de tbc-patiënten, straks de woonserre. Links makelaar Richard Schul.
Volledig scherm
In de vrouwenvleugel waar vroeger de bedden stonden voor de tbc-patiënten, straks de woonserre. Links makelaar Richard Schul. © Palko Peeters

,,Ik vind dat hij dit wel heel mooi doet hoor'', zegt meneer De Lange (65) die nu nog in het Ginneken woont ('In een groot huis') en opteert voor een appartement. ,,Heerlijk buiten wonen, prachtig.'' Over de makelaar: ,,Ik vind het fantastisch wat hij doet, hoe hij dit aanpakt. Hij doet het maar wel.'' Terugkijkend op vorige initiatieven die sneuvelden, zoals van zorgroep Vitalis die er een seniorencampus van wilde maken en fors investeerde in een eerste opknapbeurt en aanleg van boomgaarden maar de kansen toen zag wegzakken. Op een blauwe maandag liepen er nog Chinezen rond. Schul nam het complex voor 5,5 miljoen over ('Gepasseerd bij de notaris op 24 juli'), met als partner de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. De gemeente Breda is blij is dat er eindelijk schot komt in de herbestemming van De Klokkenberg. 

Ketelhuis

Kijkje in het ketelhuis.
Volledig scherm
Kijkje in het ketelhuis. © Palko Peeters

,,Willen jullie een kijkje in het ketelhuis'', vraagt Schul de groep. Natuurlijk. Twee enorme ketels (eerst kolen later gas) verwarmden het enorme complex. Schul: ,,Leuke ruimte voor leisure, wat horeca of kinderopvang." In de vrouwenvleugel: ,,In deze langgerekte lichthal stonden de bedden, licht en frisse lucht, voor herstel van tuberculose.'' Straks de woonserre met uitzicht. Bij het stukje natuur dat luistert naar de naam de Koekelberg: ,,Hier komt een fietsbrug naar Ulvenhout. Makkelijk om de school of de Jumbo te bereiken.'' Kijker Jan Mellegers (64) die zich met zijn vrouw oriënteert op een optrekje voor zoonlief: ,,Dit is een beleving." Het stel woonde tot voor kort in Amsterdam en verhuisde naar Alphen. Hij kent het gebied van vroeger, als straaljagerpiloot op Gilze-Rijen. ,,Hartstikke mooi hier, ruimtelijk en groen.''

Van poffertjeskraam tot springkussen.
Volledig scherm
Van poffertjeskraam tot springkussen. © Palko Peeters

In samenwerking met indebuurt Breda