Volledig scherm
Een vat met drugsafval in het buitengebied van Breda. © MaRic Media / Tom van der Put

Driehonderd liter XTC-afval gevonden in Breda: ‘Inwoners in gevaar gebracht’

BREDA - In een sloot naast de Raamschoorseweg in Breda is vrijdagmiddag een 1000-liter vat met drugsafval gevonden. Het vat zat niet vol, er zat ongeveer driehonderd liter vloeistof in. Vermoedelijk afval van een drugslab waar XTC geproduceerd wordt.

De vloeistof is een restproduct van de drugsproductie. De brandweer verrichte na het aantreffen van het synthetische spul metingen in de omgeving en concludeerde dat het vat niet aan het lekken was. Een gespecialiseerd bedrijf kwam vrijdag ter plaatse om het afval over te pompen.

Inwoners in gevaar

De eigenaar van de grond waarop dergelijk afval wordt gedumpt moet de schoonmaakkosten betalen. Dat kan een particulier zijn, maar in dit geval is dat de gemeente. Het opruimen wordt dus betaald met belastinggeld. ,,Dus u mag meebetalen met het opruimen”, aldus de politie daarover op Twitter. ,,Het is bizar dat inwoners op deze manier in gevaar worden gebracht en ondertussen ongewild meebetalen aan de handel en wandel van criminelen. Ook de laboratoria zelf zijn een gevaar voor de omgeving.” 

De politie roept mensen dan ook voortdurend op om verdachte situaties te melden.

In samenwerking met indebuurt Breda