Volledig scherm
Het onderzoek gaat overdag door. © Sjoerd Marcelissen

Dreven medicijnen Herman tot moord op vrouw in Wernhout?

BREDA - 'Wilt u zelf nog wat zeggen?'', vroeg de rechter dinsdag aan Herman M. (48) uit Wernhout. Het bleef lang stil. M. boog het hoofd, z'n handen gevouwen tussen z'n knieën. ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen'', snikte hij. Hij schudde het hoofd erbij. ,,Ik mis een stuk en dat komt maar niet terug. Ik weet het niet."

M. wordt ervan verdacht dat hij zijn echtgenote Ingrid van Elsacker (46) heeft gedood. Dat zou zijn gebeurd op 25 maart van dit jaar. Dinsdag was de eerste inleidende zitting van het strafproces. Veel is nog onduidelijk. Wel heeft advocaat Rogier Hörchner van de verdachte een onderzoek gevraagd naar de medicijnen die Herman M. gebruikt.

Speurhond

Wat er precies is gebeurd in de bungalow aan de Julianalaan in Wernhout is onbekend. Ook het motief is onduidelijk en Hörchner wil ook niet zeggen of de verdachte heeft bekend dat hij degene is die zijn partner om het leven bracht. Momenteel doet het Nederlands Forensisch Instituut nog onderzoek naar alle verschillende sporen die in de woning zijn veiliggesteld. Rechercheurs hebben dagenlang het complete huis en naast omgeving uitgekamd. Daarbij werd ook een speurhond ingezet.

Herinneringen

Herman M. gebruikte drie of vier verschillende medicijnen, onder meer tegen reuma, lichtte Hörchner zijn verzoek na de zitting toe. ,,Die zouden invloed kunnen hebben op zijn herinneringen of op zijn handelen'', zei hij.
De moord veroorzaakte een grote schok in Wernhout. In het kleine grensdorp kent iedereen iedereen. Het was dan ook een drukte van belang in de rechtszaal. In de zaal zat ook familie van de omgekomen vrouw: haar twee kinderen, een broer en haar moeder.

Zitting

Op 25 september is de volgende zitting. Ook dan zal nog niet inhoudelijk op de zaak worden ingegaan. Mogelijk volgt er eind dit jaar een strafeis en een uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Breda