Dreigende opnamestop bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert
ZUNDERT - Sinds in 2017 de laatste cent werd uitgegeven van een provinciale subsidie, kampt het Vogelrevalidatiecentrum Zundert met financiële problemen. Er dreigt een opnamestop voor gewonde vogels en inheemse dieren.
In Zundert zit oprichter Charles Brosens van het Vogelrevalidatiecentrum met de handen in het haar. Zijn opvang dreigt aan succes ten onder te gaan.
Enkele jaren geleden kregen de Brabantse opvangcentra voor inheemse dieren van de provincie een flink bedrag om in drie jaar tijd te kunnen professionaliseren. Zo moest onder meer de coördinatie van bijvoorbeeld dierenambulances verbeteren, waardoor gewonde dieren op het juiste adres werden aangeboden.
Professionalisering
In 2017 was het provinciale bedrag op. Tegelijkertijd was de professionalisering ironisch genoeg in Zundert zo succesvol dat het Vogelrevalidatiecentrum het aantal aangeboden dieren enorm zag toenemen. ,,Kregen we er ooit jaarlijks ongeveer 2000 binnen, inmiddels zijn dat er zeker zo’n 6500. Met pieken, zoals nu, van wekelijks 400 tot 500 dieren.” Zo’n 80 procent vogels en 20 procent kleine dieren als egels, eekhoorns en bunzings.
Om die goed te kunnen verzorgen heeft het Vogelrevalidatiecentrum jaarlijks een begroting van een slordige 200.000 euro. ,,Met eigen inkomsten uit het bezoekerscentrum, de winkel en vooral ook de duizenden vogelhuisjes die bij ons worden afgenomen komen we een heel eind. Verder leunen we vooral op sponsors en donoren.” Maar: ,,Toch zitten we sinds 2017 met jaarlijks een gat van tussen de 50.000 en 60.000 euro.”
Op financiële steun van lokale overheden hoeft het centrum niet te rekenen, die wijzen op het regio-overschrijdende karakter van de opvang. Maar: ,,Ook bij de provincie krijgen we geen gehoor.”
Opnamestop
Zonder geld, dreigt een opnamestop. ,,We hebben vier professionele krachten. Die zijn hard nodig om de dieren de juiste verzorging te bieden en om de circa 150 vrijwilligers aan te sturen. Als wij één of twee van hen niet meer kunnen betalen, kunnen we minder dieren verzorgen.” Een opnamestop is dan noodzakelijk, dieren moeten worden geweigerd. Met het risico dat ze sterven.
Alle hoop is nu gevestigd op het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Na de zomer treft dat provinciebestuur een notitie van het Vogelrevalidatiecentrum op het bureau. ,,Hopelijk met als resultaat dat de noodzaak van financiële steun wordt ingezien.” Want: ,,Uiteindelijk vinden wij het vreselijk om gewonde dieren te moeten weigeren. Dat past niet in onze aard.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUM
Huisartsenkoepel pleit voor behoud vaste huisarts: ‘Mensen leven daardoor langer en gezonder’
BREDA - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is bezorgd over de continuïteit van de huisartsenzorg in de wijk Haagse Beemden in Breda. ‘Op basis van wat wij horen over de situatie in de Co-Med-praktijken in deze buurt, klinkt dat niet als een wenselijke situatie’, aldus LHV in een verklaring aan deze krant. -
PREMIUM
Dit jaar betaal je een hoger prijsje voor je ijsje: ‘Sommige smaken maken we niet eens meer’
MOLENSCHOT / SCHIJF - Zelfs een bolletje ijs ontkomt niet aan de inflatie. De prijs stijgt, maar of we een frisse hap laten staan? Bij ijsboerderijen in de regio merken ze daar voorlopig amper iets van: ,,Dit is toch niet duur?” -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMVluchteling over de vloer
Badminton, voetbal en niets doen, de kunst van het vakantie vieren
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, hoefde het gezin van Saskia Wijdoogen uit Breda niet lang na te denken. Ze maakten een kamer vrij in hun huis voor vluchtelingen. Nu vormen ze met Nataliia en de tweeling Viktoriia en Ivan een wereldgezin. Hier lees je elke week over hun belevenissen.
-
sproeiverbod
Waterschap Brabantse Delta past tijden sproeiverbod aan
BREDA - Waterschap Brabantse Delta past de tijden van het verbod om te sproeien met oppervlaktewater aan. Vanaf vrijdag mag van 09.00 tot 21.00 uur niet worden beregend met water uit beken en sloten. -
PREMIUMOver de Tong
Met de terrassen zit het wel goed bij Lucy Chang in Breda
De Zuidoost-Aziatische keuken van Lucy Chang is vanuit België nu ook in Breda neergestreken. Er zijn nog wat verbeterpunten, maar de ambiance is al heel goed. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
In samenwerking met indebuurt Breda