Drankkarton in Zundert bij plastic afval

Edine Wijnands

Zundert - Drankkartons zoals pakken sinaasappelsap en chocolademelk worden vanaf februari in de gemeente Zundert ingezameld als plastic afval. Dat hebben burgemeester en wethouders van Zundert beslist.

In Zundert worden die drankkartons nu nog in de blauwe restafvalzak gedeponeerd. Dat leverde vanuit de bevolking vragen op, zegt wethouder Piet Utens. ,,Bij verschillende buurgemeenten worden die verpakkingen ingezameld als plastic afval. Waarom hier niet, was de vraag."

Plastic afval wordt hergebruikt. Restafval wordt verbrand. Plastic scheiden is dus beter voor het milieu. En het is goedkoper.  Utens: ,,De gemeente moet meer betalen voor het aanleveren van restafval aan de afvalverwerker dan voor plastic."

In die zin is het dus financieel positief om de drankkartons uit het restafval te halen. ,,Klopt", beaamt Utens. ,,Alleen voelen we dat voordeel pas in 2018. Omdat er meer plastic afval komt, is namelijk een grotere vuilniswagen nodig. Die is duurder. Waardoor het scheiden ons in 2017 niks extra's kost, maar ook nog niks oplevert."

In samenwerking met indebuurt Breda