Zwembad Wolfslaar in Breda
Volledig scherm
Zwembad Wolfslaar in Breda © Johan Wouters / Pix4Profs

‘Draconische’ ingrepen lijken niet nodig in Breda

UPDATEMoet ook Breda zwembaden en bibliotheken sluiten en steun aan minima verlagen? Wethouder Greetje Bos (VVD, Financiën) wil niet ingaan op specifieke onderdelen uit de begroting voor 2020 die volgende week wordt gepresenteerd. Maar ‘draconische’ ingrepen lijken in Breda niet nodig te zijn.

In een artikel in BN DeStem zei de Bredase burgemeester Paul Depla gisteren dat bezuinigingen ‘onvermijdelijk’ zijn bij (middel)grote steden in Nederland. Volgens hem wordt op elk gemeentehuis nagedacht over ‘noodzakelijke bezuinigingen’. Depla zei dat als voorzitter van het G40-stedennetwerk.

In hetzelfde artikel noemde de Groningse wethouder Paul de Rook Breda expliciet in een rijtje met steden die er ‘bekaaid’ af komen. De oorzaak ligt er volgens Depla en Rook in dat de bijdrage van de Rijksoverheid flink daalt, terwijl gemeenten steeds meer taken op hun bordje krijgen.

Zo weinig mogelijk pijn

In het artikel worden voorbeelden gegeven van bezuinigen op zwembaden, bibliotheken, sportvoorzieningen en onderhoud van de openbare ruimte, terwijl ook lastenverhoging niet uitgesloten is.

Wethouder Bos zal volgende week de Bredase begroting voor 2020 presenteren. “We zijn nog druk bezig dus ik kan niet ingaan op specifieke zaken. Dat ook wij iets moeten doen is duidelijk maar wij willen dat doen op een manier die zo weinig mogelijk pijn doet voor de burgers in Breda.”

Niet draconisch

Bos wijst er wel op dat Paul Depla het woord voerde namens de G40 en dat situatie in sommige gemeenten een stuk nijpender is dan in Breda. “Wij krijgen in Breda voor volgend jaar 2,9 miljoen euro minder en dat loopt in 2023 op naar 8,3 miljoen. Maar dat is dan wel op een begroting van 664 miljoen euro. Dat is nog wel te overzien. Er zijn hier dan ook geen draconische maatregelen nodig. Al kun je wel weer discussiëren over wat ‘draconisch’ dan precies betekent.”

Niet somber

Eind juni (bij de behandeling van de voorjaarsnota) kwam in de gemeenteraad al aan de orde dat er financiële risico’s op Breda afkwamen. VVD-fractievoorzitter Arnoud van Vliet maakte zich daar toen niet zo’n zorgen over.

Ook nu ziet Van Vliet het niet zo somber in. Hij heeft nog geen signalen ontvangen dat Breda fors gaat bezuinigen. Al zal daar volgende week pas meer over duidelijk worden.

“Het is duidelijk dat we scherp aan de wind moeten zeilen. Maar vooralsnog houden we vast aan de ambities uit het bestuursakkoord. Dus investeren in de toekomst en zo min mogelijk de voorzieningen aantasten. Maar het huishoudboekje moet wel kloppen.”

Jeugdzorg

Van Vliet wijst bijvoorbeeld op het sociale domein, waarbij onder andere de kosten voor de jeugdzorg de pan uit zijn gerezen. “We hebben daar maatregelen genomen en er extra geld voor gekregen van de rijksoverheid maar er is nog veel werk te verrichten om op nul uit te komen.”

Dat Paul Depla als voorzitter van de G40 aan de bel trekt, vindt hij een goede zaak. “Het is niet uit te leggen dat de landelijke overheid geld over heeft en dat gemeenten tekorten hebben.” Ook hij wijst er op dat de verschillen bij gemeenten wel groot zijn. “Groningen heeft bijvoorbeeld 35 miljoen euro te kort. Dat speelt in Breda totaal niet.”

Waarschuwen

Ook Jeroen Bruijns, fractievoorzitter van het CDA (de grootste oppositiepartij) vindt het goed dat Depla aandacht vraagt voor de kwestie. Maar hij wordt tevens bevestigd in zijn zorgen die hij in juni uitsprak. “Hier hebben we voor gewaarschuwd. Wij staan er niet zo slecht voor als andere gemeenten maar ook Breda zal keuzes moeten maken.”

Topsporthal

Hij verwacht echter niet dat er nu echte grote keuzes gemaakt gaan worden door het college van B&W (dat steunt op een coalitie van VVD, D66 en PvdA). “Ik denk eerder dat dat wordt geschoven naar de toekomst.” Terwijl daar volgens hem nu al naar gekeken moet worden. Hij wijst bijvoorbeeld op grote investeringen als de topsporthal. “Dat is niet alleen een eenmalige investering, ook de exploitatie is nog niet gedekt. En moet er wel zoveel geld naar citymarketing? Dat geld moet ergens vandaan komen.”

In samenwerking met indebuurt Breda