Kno-arts Ferdinand Timmer voorziet prins Amphoor van het Amphia (Willem Hartmans) van oordopjes.
Volledig scherm
Kno-arts Ferdinand Timmer voorziet prins Amphoor van het Amphia (Willem Hartmans) van oordopjes. © Foto Amphia Ziekenhuis

'Draag oordopjes met carnaval'

POLLBREDA - Zelfs korte blootstelling aan lawaai kan leiden tot gehoorschade. Doe dus oordopjes in als je met carnaval op lawaaierige plekken vertoeft. Die klemmende boodschap komt van KNO-arts Ferdinand Timmer van het Amphia Ziekenhuis.

Timmer: “We zien dat het aantal mensen met gehoorschade toeneemt, vooral bij jongeren. Velen verbazen zich erover dat de muziek met carnaval altijd zo keihard aan staat. Iedereen weet dat het niet goed is, maar met carnaval lijkt het alsof dat normaal is. Vanuit de KNO-afdeling van Amphia willen we hier daarom graag aandacht aan besteden.”

(lees verder onder de poll)

Poll

Ik doe met carnaval oordopjes in

  • Ja (41%)
  • Nee (59%)
1774 stemmen

Is het vooral de jeugd op wie jullie je richten?

“Eigenlijk op iedereen met een goed gehoor en die dat graag zo wil houden. Bij lawaaischade gaat het om de sterkte van het geluid en de duur van de blootstelling eraan. De muziek hoeft niet eens superhard aan te staan, maar als je de hele dag naast een geluidsbox staat, kun je al problemen krijgen. En als je er dan nog veel bij drinkt, dan let je helemaal niet meer zo op het lawaai.”

Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?

“Je speelt met vuur als je vaak en langdurig wordt blootgesteld aan lawaai. Er komen hier in het ziekenhuis mensen met ernstige oorsuizingen, vaak als gevolg van lawaaischade uit het verleden. Het stapelt zich op. Als je eenmaal een continue piep hoort, heb je echt een probleem. Dat valt niet te opereren en er is geen medicijn voor. Dan moet je met oorsuizingen leren leven en dat is vreselijk.”

En dus zegt u met klem: doe oordopjes in.

“Ja! En dan wel oordopjes met een goed filter. Het aantal decibellen wordt teruggedrongen, maar je kunt de mensen met wie je tijdens het carnavallen staat te praten nog steeds goed verstaan. En deze zitten ook nog eens heel comfortabel."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda