Volledig scherm
© Screenshot Dumpert

Door moeder aangegeven Oosterhoutse jongen krijgt taakstaf: 'Het was pijnlijke, maar leerzame les’

OOSTERHOUT / BREDA - Opgelucht? ,,Ja dat het wachten voorbij is. Dat ik de hoogte van mijn straf weet. De 28 uur taakstraf die ik heb gekregen ga ik zo snel mogelijk volbrengen”, vertelt de Oosterhoutse jongen* als reactie op de uitspraak van het Openbaar Ministerie. Hij sloeg afgelopen november in het uitgaanscentrum van Breda een andere jongen in het gezicht na een avondje stappen.

Dit werd aangemoedigd en gefilmd door een 20-jarige Bredase man die het beeld vervolgens op internet plaatste. Een actie die zorgde voor grote commotie op het internet, gevolgd door een aangifte van de moeder zelf.

Taakstraf
Dinsdag was de uitspraak van de hoorzitting door een officier van justitie. De inmiddels 18-jarige Oosterhouter moet 28 uur taakstraf binnen drie maanden volbrengen. Moeder: ,,Het gesprek bij de kinderbescherming vorige week ging goed. Zij gaven aan dat ze dachten dat een taakstraf voldoende straf zou zijn voor mijn zoon.”

Dit bevestigt de advocaat. ,,De jongen begrijpt dat hij een fout heeft gemaakt. Maar hij heeft erg geleden onder alle media-aandacht. Op het internet is hij volledig door het slijk gehaald. De impact die dit heeft op zo’n jonge jongen is erkend door de kinderbescherming en door het OM.”

Leerzame les
De jongen geeft aan dat hij zijn straf begrijpt. ,,Het is natuurlijk ontzettend stom wat ik heb gedaan. Ik heb geprobeerd mijn excuses aan te bieden. Maar het slachtoffer heeft aangegeven dat dit niet hoeft. Ook heeft hij geen aangifte gedaan. Ik heb nu een week vrij van school en ga direct aan de slag met mijn strafuren. Ergens ben ik mijn moeder dankbaar. Dit zijn de gevolgen van mijn acties. Het was een pijnlijke, maar zeer leerzame les.”

De afgelopen maanden heeft hij thuis ook de nodige straf te verduren gekregen. Zo mocht hij twee maanden niet stappen en werd er een avondklok ingesteld. ,,Hier heeft hij zich goed aan gehouden. We hebben regelmatig gesprekken gevoerd over de hele gebeurtenis. Na deze taakstraf is het goed geweest. Dan kunnen we het achter ons laten”, aldus de moeder.

De 20-jarige filmer moest 9 januari bij een hoorzitting van het Openbaar Ministerie verschijnen. Hij kreeg twintig uur taakstraf. Volgens OM-woordvoerster Martine Pilaar heeft de maker van het filmpje spijt betuigd en zijn straf geaccepteerd. ,,De officier van justitie vindt de handelingen van de verdachte onbegrijpelijk”, aldus Pilaar. Er is in de strafbepaling rekening gehouden met het blanco strafblad van de Bredanaar en het feit dat het slachtoffer redelijk ongeschonden uit de strijd kwam.

* Naam en adres van moeder en zoon zijn bij de redactie bekend.

Volledig scherm
MOEDER HEEFT ZOON AANGEGEVEN NADAT ZE HEM HERKENDE IN EEN VIDEO WAAR HIJ AAN HET VECHTEN IS, ONHERKENBAAR OP FOTO EDWIN WIEKENS - PIX4PROFS

In samenwerking met indebuurt Breda