Volledig scherm
Bootcampen kan altijd en overal. © Thinkstock

'Door elkaar te motiveren, houd je het beter vol'

Wie in 2018 meer wil bewegen/sporten doet er goed aan een sport te kiezen die bij hem of haar past. Om het vol te houden is het van belang een duidelijk doel voor ogen te nemen en te gaan sporten met gelijkgestemden.

Afvallen, meer sporten en stoppen met roken scoren elk jaar hoog in de lijstjes met goede voornemens. Drie voornemens die onderling met elkaar verbonden zijn. Afvallen gaat immers het best als je een een gezond dieet combineert met voldoende bewegen. Stoppen met roken kan als negatief effect hebben op het lichaamsgewicht, maar dat weegt niet op tegen de voordelen dat je conditie met sprongen vooruitgaat als je de sigaret links laat liggen. 

Maar waar begin je en voor welke sport kies je, wanneer je voor het eerst in jaren weer eens actie onderneemt op sportief gebied. Sportpsychologe Stéphanie Kuiper, met een praktijk in Roosendaal en Breda, is zelf gegrepen door de tennissport en trekt daarnaast regelmatig de hardloopschoenen aan voor een rondje rennen. Op de vraag: 'Welke sport past bij mij?', komt zij met de wedervraag: ,,Welke sport heb je al gedaan?" 

Advies

Quote

Ik ben overge­stapt naar Mom in Balance en daar ben ik beter op mijn plek merk ik

Stephanie Kuiper, sportpsychologe

Jezelf laten tegenhouden door de gedachte dat een sport te moeilijk of te zwaar zou zijn, is volgens haar een gemiste kans. ,,Probeer het gewoon. Bij twijfel of je iets fysiek aankan, kun je altijd advies vragen aan een fysiotherapeut." Het is volgens de sportpsychologe vooral belangrijk met mensen te gaan sporten die dezelfde drive hebben. En bij voorkeur ook met mensen die in dezelfde levensfase zitten. ,,Zo begrijp je elkaar goed en kun je elkaar motiveren." 

Ze neemt zichzelf als voorbeeld: ,,Naast de tactische en technische tennistrainingen, wil ik ook aan mijn conditie werken. Aanvankelijk sloot ik me daarvoor aan bij een clubje buitensporters met voornamelijk jongeren, net afgestudeerden. Als moeder vond ik hierbij weinig aansluiting. Ik ben overgestapt naar Mom in Balance en daar ben ik beter op mijn plek merk ik."

Sociale contacten

Het vinden van je persoonlijke drive is volgens Kuiper eveneens van belang. ,,Mijn schoonvader bijvoorbeeld, zit vlak voor zijn pensioen. Hij had altijd een hekel aan sport. Na een ongeluk met zijn rug, traint hij nu vijf keer per week. In tegenstelling tot mijzelf doet hij dit niet voor de sociale contacten, maar om fit te worden en te blijven. Hij wil straks van zijn pensioen kunnen genieten, er staat een campertoer door Europa gepland. Daarvoor wil hij fit zijn. Je moet een doel voor ogen hebben en dat is voor iedereen anders."

Volledig scherm
Stéphanie Kuiper op de tennisbaan. © Ron Magielse / het fotoburo

Spierpijn

Aan te veel en te intensief trainen kleven volgens Kuiper risico's. Goed naar je lichaam luisteren is volgens de deskundige een eerste vereiste wanneer je op nul begint met sporten. ,,Spierpijn komt achteraf, pijn tijdens het sporten zelf is nooit goed." Wie overtraint raakt kan lichamelijke klachten krijgen, maar ook symptonen als slaapgebrek zijn een voorteken.

Quote

Je ziet veel mensen een kwartaal­abon­ne­ment afsluiten. Die komen de eerste maand regelmatig, de tweede maand al minder en in de derde maand niet meer

Wesley Quist, EveryBody Bootcamp

Wesley Quist, eigenaar van EveryBody Bootcamp in Raamsdonksveer ziet traditiegetrouw een dip in december, gevolgd door een opleving in januari onder zijn deelnemers. ,,In december zijn mensen druk met vanalles en nog wat. Daar werd ik het eerste jaar wel even nerveus van. Maar in januari komen er vaak veel nieuwe inschrijvingen binnen, weet ik inmiddels uit ervaring."

Quist is, naast zijn eigen bedrijf, ook werkzaam bij een sportschool. ,,Je ziet veel mensen een kwartaalabonnement afsluiten. Die komen de eerste maand regelmatig, de tweede maand al minder en in de derde maand niet meer. Dat cliché klopt helaas vaak wel."

Groepslessen

Bij zijn bootcampclubjes is dit verloop minder. ,,Dit heeft onder meer te maken met een zeker 'wij-gevoel'. Zeker in een dorp, waar mensen elkaar kennen. Groepslessen werken echt motiverend. Je krijgt er opdrachten en hebt zo altijd een goede workout. Op een loopband moet je jezelf uitdagen en dan zitten er misschien toch dagen bij dat je er net niet helemaal voor gaat."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda