Volledig scherm
Janie H. wandelt graag met zijn hond Blitz in het Zaartpark. Om zo zijn hoofd leeg te maken. © Ron Magielse/Pix4Profs

Dit is het verhaal achter de handgranaat, 44 kogels en 8 brandbommen in Princenhage

BREDA - Met een handgranaat, een pistool met 44 kogels en acht brandbommen in een gehuurde auto stond een wanhopige Janie H. (49) op 14 februari 2017 in de Esserstraat in Breda. Hij belde zelf 112 en zei: ,,Ik heb spullen die jullie op moeten komen halen, anders blaas ik mezelf op." 

Die woorden zorgden ervoor dat de officier van justitie dinsdag geen jarenlange gevangenisstraf eiste.

De wijk Princenhage was een dag lang in rep en roer. Straten moesten ontruimd worden, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest ter plaatse komen en er vlogen heel de dag helikopters rond. Dat waren de gevolgen van de actie van de Bredanaar die naar eigen zeggen in die tijd aan een depressie leed.

Bedonderd

H. heeft een bewogen leven achter de rug. Hij is een keer beschoten en heeft vier jaar vastgezeten, omdat hij iemand heeft neergeschoten. Naar eigen zeggen is hij te goed voor mensen, waardoor er misbruik van hem wordt gemaakt. Zo besluit hij enkele jaren geleden om samen met zijn beste vriend tienduizenden euro's in een autobedrijf aan de Esserstraat te steken. Als investering voor de toekomst van hun zoons. H. ziet het geld nooit meer terug. Geld interesseert hem niet, zegt hij zelf. Maar hij voelt zich wel bedonderd door zijn beste vriend.

Volledig scherm
Janie H. noemt zichzelf een jongen van de straat. Dat wordt dan ook de titel van het boek, dat voor de zomer af zou moeten zijn.

Hij schrijft zijn levensverhaal samen met een journaliste op in het boek 'Jongen van de straat'. Om zo het hoofdstuk af te sluiten en verder te kunnen met zijn leven. Niet veel later hoort hij dat er opdracht is gegeven om hem dood te schieten. Volgens H. door die vriend. ,,Waarom? Ik heb hem niets misdaan. Telkens als ik met mijn hond ging lopen, was ik bang dat ik zou worden neergeschoten'', vertelt hij een dag voor de rechtszaak in het Van der Valk Hotel Princeville

Acht cobra's vastgebonden aan benzinekannen

H. vertelt niemand wat hij heeft gehoord. Ook zijn vriendin en kinderen niet. Hij weet niet wat te doen. ,,Ik was depressief en dacht: ik steek het bedrijf in de brand." Hij zoekt spullen bij elkaar, maar toch knaagt er iets aan hem. ,,Ik belde de wijkagent en sprak met hem de volgende dag af." H. wil de spullen overdragen aan de wijkagent, omdat het volgens hem anders verkeerd afloopt. Op dat moment weet de wijkagent niets van de spullen af. 

Quote

Ik heb mezelf meteen overgege­ven. Het was verschrik­ke­lijk, net als in een film

Janie H.

Om 12.00 uur de volgende dag staat H. in de Esserstraat met in zijn kofferbak een handgranaat, een pistool met 44 kogels en acht cobra's vastgebonden aan benzinekannen. ,,Ik belde de wijkagent, maar die nam niet meteen op. Ik heb nog gewacht, maar ik zag geen uitweg meer en belde 112. Ik zei: 'Luister, ik heb hier spullen die jullie op moeten komen halen. Anders blaas ik mezelf op'." Niet veel later wordt H. opgepakt. ,,Ik heb mezelf meteen overgegeven. Het was verschrikkelijk, net als in een film."

H. verklaart tijdens de rechtszaak dat hij de cobra's op internet heeft gekocht voor oud en nieuw. ,,Ze boden me ook een handgranaat aan. Ik ben heel dom geweest.'' Uiteindelijk durft hij het niet af te steken.

Wraakgevoelens

Na drie dagen in de cel op politiebureau Mijkenbroek, verblijft hij een aantal weken in de penitentiaire inrichting in Grave. Daarna wordt hij geschorst, maar heeft hij wel een meldingsplicht en een contact- en locatieverbod. Aan die regels houdt de Bredanaar zich. ,,Maar hij had wel in eerste instantie wraakgevoelens. Hij had zo heel de wijk op kunnen blazen. Laten we niet laconiek doen over een handgranaat. Daar eis ik normaal forse gevangenisstraffen voor'', aldus de officier van justitie, E. van Aalst. 

Quote

Hij had zo heel de wijk op kunnen blazen. Laten we niet laconiek doen over een handgra­naat.

E. Aalst

Wel wordt er geconcludeerd dat het incident H. in 'mindere mate is toe te rekenen, omdat hij psychisch met zichzelf in de knoop zat.' Daarom eist de officier zestien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Met de aftrek van de 23 dagen die H. al vast heeft gezeten.

Trauma-therapie

De advocaat van de Bredanaar, Suzian van Fraaijenhove, is het daar niet mee eens en vindt dat een werkstraf beter bij de situatie past. ,,Er hebben slechte ideeën in zijn hoofd gespeeld, maar toch heeft hij besloten dat hij van die spullen af wilde. Hij heeft alle medewerking verleend tijdens de arrestatie en heeft meteen gezegd dat hij hulp nodig heeft. Ook heeft hij op eigen initiatief een trauma-therapie gevolgd. Ik verzoek u om een werkstraf op te leggen. Mijn cliënt kan hard werken.''

Handelaar

Morgen wordt H. 50 jaar. Hij wil verder met zijn leven en zo snel mogelijk starten met een project waarmee hij jongeren helpt die verslaafd zijn. Dat wil de Bredanaar doen door hun onderdak te bieden en meubels op te laten knappen om die vervolgens door te verkopen in Hongarije. Want hij is en blijft een handelaar. Zijn koffer staat al klaar om te vertrekken naar Hongarije om zijn project verder vorm te geven.

Maar hij zal toch nog even moeten wachten op de uitspraak die over twee weken is. ,,Ik wil verder met mijn leven en voor mijn gezin zorgen."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda