Dit is er te zien in het Indisch museum in Breda

BREDA - Het Indisch huiskamermuseum in Breda-Noord is zaterdag officieel geopend. Wethouder Marianne de Bie (Cultuur) en burgemeester Paul Depla waren hierbij aanwezig. Doel van het museum, een samenwerking van stichting Arjati en woonzorgcentrum Raffy, is het Indisch cultureel erfgoed te bewaren en door te geven. 

Bij de opening werd ook de naam van het museum onthuld: Selamanya di dalam hatiku (Voor altijd en eeuwig in ons hart). Gastvrouw Ellie Hoed vertelde welke objecten in het museum je gezien moet hebben. 

Het Indische poppenhuis

Volledig scherm
Het Indische poppenhuis. © Sami Kappé

Een realistische weergave van een huis in Nederlands-Indië voor de Tweede Wereldoorlog. Een groot luchtig huis met hoge koele kamers, stenen vloeren en omringd door een grote tuin. Achter het huis, de belakang, staat net zoals bij elk Indisch huis een waterput. 

Voorwerpen uit jappenkampen

Volledig scherm
Een dagboek uit een jappenkamp. © Sami Kappé

Van identiteitsbewijzen tot een dagboek en verjaardagscadeautjes. Veel zonen en dochters hebben bezittingen van hun grootouders naar het Indisch museum gebracht. Om zo te laten zien hoe het leven in een jappenkamp verliep. 

Tekeningen van boten 

Langs de muren van het museum is een tijdlijn te vinden van het leven in Nederlands-Indië. Bij elke periode zijn ook tekeningen van boten te vinden, gemaakt door een vrijwilliger van het museum. Volgens gastvrouw Hoed omdat boten een rode draad door de geschiedenis zijn. ,,Eerst kwamen de boten van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en later de boten waarmee Nederlands-Indiërs naar Nederland vertrokken.'' 

Volledig scherm
Herinneringen aan boten in het Indisch museum in Breda. © Sami Kappé
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda