Volledig scherm
Buurtschap Schijf in een vorig seizoen aan het plukken voor het Zundertse corso © PETER VAN TRIJEN

Dit betekent de droogte voor het corso in Zundert

ZUNDERT - Het is droog. Al verschrikkelijk lang. De natuur lijdt. Gras verdort en bomen gooien hun blad af. Liefhebbers van het Zundertse bloemencorso houden hun hart vast. Want wat betekent het aanhoudende vochttekort voor de dahlia's?

Die bloemen zijn van levensbelang voor het Zundertse corso. En niet alleen, omdat ze het hoofdbestanddeel van de wagens zijn. Met de dahlia's wordt elk jaar flink wat geld verdiend voor het bloemenfestijn.

Buurtschappen 

In Zundert hebben alle twintig deelnemende buurtschappen eigen dahliavelden. Vanaf eind juli beginnen die te bloeien. Vrijwilligers plukken de bloemen. Elke dag opnieuw. Miljoenen in totaal.

Dat plukken is noodzakelijk. Door de bloem weg te halen, blijft de dahliaplant bloeien. Belangrijk, want het Zundertse corso is pas 2 september. Op dat moment zijn zo'n acht miljoen dahlia's voor de eigen wagens nodig.

De miljoenen andere bloemen die vanaf juli worden geplukt worden verkocht in binnen- en buitenland. Dat levert de Stichting Bloemencommissie Zundert elk jaar tussen de twee en drie ton euro op. Geld dat in het corso wordt gestoken.

Paniek

De aanhoudende droogte kan dus twee vervelende gevolgen hebben: geen corso en geen inkomsten. Maar: ,,Er is geen reden tot paniek", zegt Ludo Gommers, voorzitter van de Bloemencommissie. ,,De dahlia's staan er nog goed bij. "

Dat komt, omdat de buurtschappen de velden goed hebben kunnen sproeien. Weliswaar heeft het waterschap een rem gezet op het onttrekken van water uit sloten en beken. ,,Maar de buurtschappen maken gebruik van grondwater. En dat is er nog genoeg", zegt Gommers.

Toch, zegt hij: ,,Moet de droogte niet nog weken aanhouden. Af en toe een bui is fijn. En, al houdt een dahlia best van zon, een beetje minder op zijn tijd zouden we ook niet zo erg vinden." Maar: ,,Het seizoen is nog jong, er kan nog van alles gebeuren. Vooralsnog maken wij ons geen zorgen."

 1. Start aanpak foute fruitbedrijven: meteen 1.500 kilo cocaïne onderschept
  PREMIUM

  Start aanpak foute fruitbe­drij­ven: meteen 1.500 kilo cocaïne onder­schept

  BREDA/KAPELLE - In de strijd tegen de alsmaar toenemende cocaïnesmokkel is de politie in West-Brabant en Zeeland deze week begonnen met een nieuwe aanpak: het controleren van 'verdachte’ fruitbedrijven, zo'n dertig in aantal. Dat leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland.

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

 • Eric Hellemons (5%)
 • Rob Penders (13%)
 • Ruud Brood (46%)
 • Robert Maaskant (15%)
 • iemand anders... (21%)
4228 stemmen