Discotheek. foto ter illustratie.
Volledig scherm
Discotheek. foto ter illustratie. © Johan Van Der Heijden

Discotheek Bash in Breda sluit de deur voor 16- en 17-jarigen

BREDA - Zestien- en zeventienjarigen zijn niet meer welkom in Discotheek Bash in de Visserstraat. Jarenlang heeft de discotheek gestreden voor een uitgaansplek voor deze doelgroep, maar eigenaresse Willy van Schie ziet er geen brood meer in. "De jongeren maken er misbruik van."

Op het moment dat de alcoholleeftijd werd verhoogd van zestien naar achttien jaar,  veranderden ook veel cafés in de binnenstad van Breda hun deurbeleid. Jonger dan achttien? Dan kom je er niet meer binnen. Discotheek Bash was een van de weinige cafés waar zestien- en zeventienjarigen nog wel welkom waren. Tot vandaag, want toen besloot Van Schie om de deuren van haar discotheek te sluiten voor twee weken. In het weekend van 18 maart heropent de zaak als 'Zaal 5' met als doelgroep achttienjarigen. 

Risico
Volgens de eigenaresse was ze continu politieagent aan het spelen. "Het drinken van alcohol door minderjarigen is niet te handhaven. We hebben het al die jaren omarmd, maar het risico is te groot." Zo begint het al aan de deur van de discotheek. "Ze hebben bijna allemaal thuis ingedronken. Laat je ze dan wel of niet binnen?" 

Bij de zaak werkten ze met een stempelbeleid. Heb je een achttien plus stempel, dan mag je alcohol bestellen. "Maar uiteindelijk kwamen minderjarigen via via toch weer aan alcohol. Ze maken gewoon misbruik van de situatie." Ook vertelt Van Schie dat ze vaak meemaakte dat de jongeren thuis al zoveel hadden ingedronken, dat ze in de discotheek enkel water uit de kraan op het toilet dronken. 

Muntjes
De eigenaresse baalt ervan. Ze heeft in totaal negen jaar gevochten voor een plek voor de jeugd in de stad. Ook zette ze zich lange tijd in voor het project 'Happy Ouders' waar ouders worden voorbereid op het uitgaansleven van hun kinderen. Nu bereidt ze de discotheek voor op het nieuwe concept. De muntjes van Discotheek Bash zijn nog wel een jaar lang in te leveren bij Zaal 5. 

  1. Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschenhoofd, ‘onacceptabel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschen­hoofd, ‘onaccepta­bel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    BOSSCHENHOOFD - Een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek is zaterdagmiddag van een braakliggend terrein bij vliegveld Breda International Airport weggestuurd. Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging de illegale wedstrijd verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken.

In samenwerking met indebuurt Breda