De Jaarmarkt op de Grote Markt in Breda, Petrus van Schendel maakte dit olieverfschilderij in 1863. Op het schilderij zijn burgers in lokale klederdracht te zien. Op de markt staan kramen met luxe handelswaar en lekkernijen. Het uitgelichte meisje links draagt een Baronie-muts met lange zijflappen. Rechts is een kermiskraam te zien waar men koek verkoopt. Tussen de mensen staat waarschijnlijk Petrus van Schendel zelf: de man met de hoge hoed.
Volledig scherm
PREMIUM
De Jaarmarkt op de Grote Markt in Breda, Petrus van Schendel maakte dit olieverfschilderij in 1863. Op het schilderij zijn burgers in lokale klederdracht te zien. Op de markt staan kramen met luxe handelswaar en lekkernijen. Het uitgelichte meisje links draagt een Baronie-muts met lange zijflappen. Rechts is een kermiskraam te zien waar men koek verkoopt. Tussen de mensen staat waarschijnlijk Petrus van Schendel zelf: de man met de hoge hoed. © Collectie Stedelijk Museum Breda / Bruikleen Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda/Schilderij van Petrus van Schendel.

Dinsdagmarkt bestaat 700 jaar: ‘De Bredase markten waren een supermarkt voor de hele regio’

Wie wel eens een harinkje op de markt weghapt, staat er niet bij stil, maar er staan al 700 jaar kramen op de Grote Markt. In 1321 gaf de Heer van Breda, Gerard van Rasseghem, toestemming om de weekmarkt te verplaatsen naar dinsdag.

In samenwerking met indebuurt Breda