Volledig scherm
Tijdens de informatiebijeenkomst over de dijkverhogingen in Terheijden buigen inwoners zich over de voorgestelde plannen. © Pix4Profs/René Schotanus

Dijkverhoging niet voor iedereen een oplossing

Een dijkverlegging bij de Molenstraat, demontabele keringen bij de haven of toch buitenwaartse dijkverhogingen bij Bastion? Waterschap Brabantse Delta presenteerde gisteren tientallen ideeën om de dijken in Terheijden en omgeving te versterken.

De dijken langs de Mark voldoen niet aan de eisen die de regering stelt aan regionale keringen. Waterschap Brabantse Delta ontwikkelde daarom samen met bewoners en andere belanghebbenden zogenoemde 'kansrijke alternatieven' voor de versterking van dijken in het dorp en het buitengebied.

Het waterschap werkt bewust met een Dijk Inspiratie Team (DIT): inwoners van Terheijden die regelmatig bij elkaar komen om de plannen van het waterschap te bespreken. ,,Door de bewoners nu al bij de plannen te betrekken, kun je later processen voorkomen. Daar wordt namelijk niemand blij van. Wij niet en de bewoners ook niet", zegt beleidsadviseur Patricia Oude Essink van advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Kansrijke alternatieven

Het DIT brengt medio 2019 een advies uit aan het bestuur van het waterschap. Daarvoor worden de kansrijke alternatieven beoordeeld op effecten en kosten. Medio 2021 starten de werkzaamheden en worden de dijken verhoogd.

Terheijdenaar Judo Rasenberg zit in het DIT en geniet nu nog van het uitzicht over de Mark. ,,We hebben al last van inkijk in onze tuin, want op de huidige dijk wordt volop gewandeld. Als de dijk nog negentig centimeter hoger wordt, hebben we helemaal geen privacy meer.”

Vispaai

Rasenberg bedenkt, samen met een wijkgenoot, ter plekke een alternatief: de dijk meer richting de Mark verplaatsen. ,,Daar ligt nu een slootje wat is aangelegd voor de vispaai. Als ze daar de dijk plaatsen, hebben de bewoners er minder last van." Rasenberg had van zijn dorpsgenoten graag wat meer betrokkenheid gezien.

Inwoner Bob Nauta merkt niet veel van de ophoging. ,,Ik woon in de Molenstraat, net in het deel waar de dijk niet is afgekeurd." Toch heeft hij de moeite genomen naar de plannen te komen kijken.

In samenwerking met indebuurt Breda