'Dichter bij de hemel kun je niet komen'

BREDA  Eigenlijk heeft Caroline Admiraal (39) er geen woorden voor. Vanaf dinsdag spelen de klokken van de Bredase Grote Kerk elk uur een deel van een liedje dat zij schreef. 'Sweet Lips', heet het. ,,Een droom", zegt ze. 

Het begon met de veiling van Serious Request. Admiraal las waar allemaal op kon worden geboden. Haar oog bleef hangen op een veilingitem dat stadsbeiaardier Paul Maassen had ingediend. Die stelde het carillon van de Grote Toren ter beschikking. Wie het meeste bood, mocht een melodie aandragen die tot half mei elk kwartier voor het hele uur wordt gespeeld.  

Bij Admiraal borrelde het meteen. De zangeres en singer-songwriter, die in Breda bekend is van haar vroegere ska-band Skabadivers en haar huidige groep Skippabeat, keek, terwijl ze las, op naar haar vriendin Ingeborg van Steen. ,,Hoe cool zou het zijn als 'Sweet Lips' zou worden gespeeld", zei ze. 

Sweet Lips is een bijzonder nummer, vertelt ze. ,,Het stamt uit de Skabadiver-tijd. Een klein akoestisch liefdeslied. We hebben het  destijds opgenomen, maar het paste niet echt bij onze optredens. Die waren nogal up-tempo. We speelden het eigenlijk nooit."

Ze toont het hoesje van de cd.  'This record is dedicated to Sebi', staat op de achterkant. Sebi Ringelberg, de talentvolle gitarist van de Skabadivers. In 2011 overleed hij, slechts 29 jaar oud. Hij leed aan de ziekte van Non-Hodgkin. 

Admiraal: ,,Het is Sebi die de intro speelt van Sweet Lips. Dat sprak me zo aan. Het leek me een hele mooie ode aan hem,  wanneer juist zijn intro elk uur in Breda is te horen."  Admiraal kijkt even naar de toren, zegt dan: ,,Dichter bij de hemel kun je in Breda niet komen."

Toch. ,,Het was een mooie droom. Maar ook een dure." Dus probeerde ze het te vergeten. Aan het einde van Serious Request, stootte Van Steen haar aan. ,,De veiling is gesloten", zei ze. Admiraal voelde een doffe teleurstelling. Tot Van Steen vervolgde: ,,En jij bent de winnaar." Admiraal: ,,Ik geloofde er niks van. Wat? Tuurlijk! Doe normaal!" Tot ze begreep dat het waar was. Haar vriendin had zoveel geld bij elkaar weten te sprokkelen dat ze het hoogste bod kon uitbrengen: 1800 euro. Noem het een idioot cadeau. ,,Maar ik wist hoe belangrijk het was voor Caroline", zegt ze. 

Admiraal is geroerd. Voortaan gaat ze elke vrijdag naar de weekmarkt. Om te luisteren. Naar de klokken Sebi's intro spelen. 

In samenwerking met indebuurt Breda