Volledig scherm
© anp

Deze 91 brievenbussen verdwijnen: waar vind je in Breda nog een brievenbus?

BREDA - PostNL gaat het aantal brievenbussen flink terugschroeven. Maar liefst 91 brievenbussen in Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden verwijderd.

,,Klanten sturen steeds meer pakketten en minder kaarten. En mensen schrijven simpelweg minder brieven", vertelt Hanne Kluck, woordvoerster van PostNL. Daarom moet Breda het straks doen met zeventig brievenbussen minder dan voorheen, maar de stad krijgt er wel drie bij. Drie brievenbussen in Teteringen zullen verdwijnen en zes in Bavel. Prinsenbeek raakt er zeven kwijt, maar krijgt er ook een nieuwe bij, op een andere plek. Ulvenhout krijgt ook één nieuwe, maar vijf zullen er verdwijnen.

Bereikbaarheid

De nieuwe brievenbussen komen op drukke plekken, zoals winkelcentra en nabij winkelcentra. De brievenbussen bij zorginstelling blijven bestaan, zodat mensen die slecht ter been zijn geen grotere afstand af hoeven te leggen. 

Dit gebeurt allemaal niet zomaar, vertelt Kluck. ,,Er ging een heel traject aan vooraf. We hebben overlegd met gemeenten, plaatselijke belangenorganisaties als KBO Brabant, maar ook met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu. We houden ons eraan dat voor iedereen de brievenbus binnen een wettelijk bepaalde afstand moet liggen." 

Brief

PostNL is net begonnen met het aanpakken van het brievenbustraject in de provincie. Ze zijn tot in juni bezig. Ook de gemeenten rond Breda krijgen te maken met veranderingen. ,,Die bewoners krijgen nog een brief in huis, nog voor dat er iets veranderd wordt." Ook komt er een vermelding op de brievenbus zelf.

Op het onderstaande kaartje is te zien waar de inwoners van Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout en Bavel vanaf half maart terecht kunnen om de brieven te posten en welke brievenbussen gaan verdwijnen.

In samenwerking met indebuurt Breda