2012-06-12 00:00:00 ILLUSTRATIE - Winkeldiefstal. ANP XTRA ROOS KOOLE
Volledig scherm
2012-06-12 00:00:00 ILLUSTRATIE - Winkeldiefstal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Dertig veelplegers mogen de winkels in Breda voorlopig niet meer in

BREDA - Dertig winkeldieven of overlastplegers hebben het afgelopen jaar een winkelverbod gekregen in de Bredase binnenstad. Nog eens 48 mensen kregen een waarschuwing: nog één keer over de schreef en ook zij hebben een verbod aan hun broek.

Het zijn cijfers van het eerste jaar waarin het project ‘Collectieve Winkelontzegging’ volwaardig draaide. Bijna 50 winkeliers in het centrum van Breda bundelen hierin de krachten. Een persoon die in een winkel steelt of overlast geeft, krijgt een winkelverbod. Gaat hij bij een van de aangesloten winkels nogmaals in de fout, dan wordt hem de toegang ontzegd in alle deelnemende winkels. Afhankelijk van het vergrijp geldt dat collectieve verbod voor één of twee jaar.

Voor het project volwaardig van start ging in oktober 2018, draaide het al een half jaar als proef. Daaraan namen 27 ondernemers deel. Zij deelden toen tien verboden uit en elf waarschuwingen.

In het centrum kunnen winkeliers zich al langer via het Ondernemersfonds aanmelden voor een WhatsApp-groep waarin ze elkaar waarschuwen voor mensen die bijvoorbeeld stelen, met vals geld betalen of voor overlast zorgen. Vanwege privacywetgeving mogen ze daarin alleen signalementen plaatsen, geen foto’s.

In samenwerking met indebuurt Breda