Volledig scherm
Prins Daan steekt Kiske en Mieske in brand. © ron magielse / pix4profs

Depla: 'Wat kan Breda toch goed feestvieren'

BREDA - Met de traditionele verbranding van Kiske en Mieske is dinsdagavond een einde gekomen aan carnaval van 2018. Nadat Prins Daan dun Irste zijn pages en Raad van Elf had omhelsd, sprak hij van "één groot feest, zonder wanklank. Anders dan vorig jaar waren de weergoden ons ook gunstig gezind." 

Ook Paul Depla, vanaf woensdag weer gewoon in functie als burgemeester, keek tevreden terug op vier dagen leut. "Kennelijk zijn we een stad die goed feest kan vieren", zei hij een uurtje nadat hij de sleutels van de stad weer terugkreeg. "Negen aanhoudingen op zaterdag, terwijl er zo'n twintigduizend man op straat was, daar is het voor zover ik nu weet bij gebleven. Dan kan ik alleen maar tevreden zijn. Maar ook bij NAC hebben we de laatste tijd nauwelijks meer politie-inzet nodig. Maar alle lof aan de organisatie, de BCV, en uiteraard de ordehandhavers en de politie."

Prins Daan had moeite om de echte hoogtepunten van dit carnaval te benoemen. "Oeh, dat zijn zo veel dingen, klein en groot", zei hij terwijl het vuurwerk op het Spanjaardsgat doofde. "Maar net op de Grote Markt, zo veel mensen die carnaval uitluiden, in die sfeer, dat was geweldig. Of het 'hossen op de Markt', wat we vooral voor de jongere carnavalsvierders organiseren. Zo veel publiek, zo'n goeie energie... Maar ook de bezoeken aan verzorgingshuizen, scholen, noem maar op. Het was een aaneenschakeling van niets dan hoogtepunten."

Eerder op de avond was er het inmiddels niet meer weg te denken 'Carnaval ontmoet Klassiek' onder leiding van Willem Hartmans, met daarin de sleuteloverdracht en het afscheid van de Jeugdraad van Elf. Prins Daan had een speciaal woordje voor page Anne, die na jaren haar ceremoniële functie vaarwel zegt. Maar het was toch vooral feest op de klanken van Ol' Lang Syne, Temidden van de Paarse Heide en Guus Meeuwis' Brabant. En zelden zal Land of Hope and Glory hartstochtelijker zijn meegezongen dan op deze avond. 

Maar na de polonaise moest de Raad van Elf toch Kiske en Mieske naar de Haven dragen. Het werd de gebruikelijke treurige stoet, achter hofkapel van dienst de Blaoskaoken, met honderden feestvierders die niet wilden stoppen met feesten. Maar het moest, en met felle steekvlammen kwam een einde aan het bestaan van de twee symbolen van carnaval 2018. Wie goed oplette, zag in de ogen van het gezelschap op de brug echter al weer de pretlichtjes. Want carnaval 2019 wordt een feest dat deze uitvoering moet overtreffen. Da ziede zo!

Volledig scherm
Verbranden van Kiske en Mieske. © Perry Roovers / MaRicMedia
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen