Volledig scherm
Preventief fouilleren begin november in de Visserstraat in Breda. © Politieteam Markdal

Depla over preventief fouilleren Breda: SP miskent problemen

BREDA - De kritiek van de SP in Breda op het preventief fouilleren in het uitgaansgebied is burgemeester Paul Depla in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vindt dat de socialisten de problemen onderschatten.

Dat schrijft Depla aan SP-fractiechef Bas Maes. Die klaagt niet alleen over het ‘machtsvertoon’ waarmee stappers in november zijn aangepakt, maar ook over het afsluiten van een deel van de Nieuwstraat: ‘De ‘opbrengst’ was minimaal en de overlast maximaal’. Reden voor hem om te pleiten voor willekeurig fouilleren of juist heel erg selectief: ,,Want denkt u dat iemand met een verboden wapen op zak braaf in de rij blijft staan om zich te laten fouilleren?’’

Ontsnappen uit de fuik

Depla is duidelijk. Zowel willekeurig als selectief fouilleren mag niet. Bovendien wordt echt wel opgelet of er mensen zijn die uit de fouilleerfuik proberen te ontsnappen. Maar wat de burgemeester nog wel het meest ergert is het gemak waarmee Maes voorbij gaat aan de voorgeschiedenis van het preventief fouilleren: de fatale steekpartijen die eerder dit jaar in de binnenstad hebben plaatsgevonden. ,,Dat is een miskenning van de ernst van de problematiek’’, aldus Depla.

In samenwerking met indebuurt Breda