Minister Ank Bijleveld van Defensie omringd door leerlingen van basisschool St. Joseph en hun leerkracht en een aantal militairen.
Volledig scherm
Minister Ank Bijleveld van Defensie omringd door leerlingen van basisschool St. Joseph en hun leerkracht en een aantal militairen. © Foto basisschool St. Joseph

Defensieminister bezoekt Bredase school

BREDA - Groep 8 van juf Yvonne van basisschool St. Joseph in Breda werd woensdag verrast door een bezoek van minister Ank Bijleveld van Defensie. Zij sloot aan het einde van de ochtend aan bij militairen die voor het project ‘Veteraan in de Klas’ kwamen vertellen over hun werk in oorlogsgebied.

Voor leerlinge Zoë  was het bezoek van Bijleveld geen verrassing. Zij nodigde de minister per brief uit. De ouders van het meisje werken beiden in het leger. Groot was haar blijdschap toen bleek dat de minister ook echt op  haar uitnodiging inging en over haar werk in de klas wilde vertellen. 

75 jaar Vrijheid

Het bezoek ondersteunde het project ‘Veteraan in de klas’ dat onderdeel is van de viering van ‘75 jaar Vrijheid’. Ook op basisschool St. Joseph krijgt dit onderwerp veel aandacht. In groepjes hebben de leerlingen de afgelopen weken posters gemaakt rondom het thema oorlog, vrede en bevrijding.

Ervaringen

Tijdens de ochtend interviewden de scholieren drie militairen, die met volle uitrusting in de klas waren om hun ervaringen te delen. Het Veteraneninstituut organiseert deze ontmoetingen. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies bezoeken scholen en gaan in gesprek met leerlingen over hun uitzending. 
Ook de minister kreeg allerlei vragen op zich afgevuurd. Veel vragen over haar dagelijkse werk. Hoe ze er bijvoorbeeld voor zorgt dat er meer vrouwen in het leger aan het werk gaan. Maar ook: Zal er in Nederland oorlog komen?

In samenwerking met indebuurt Breda