Volledig scherm
Wethouder Van Cranenbroek van Baarle-Nassau meldde in de gemeenteraad dat hij met onmiddellijke ingang zou aftreden. © Jacques Hendriks

Declaratierel in Baarle-Nassau; wat één vraag teweegbracht

BAARLE-NASSAU - Een wethouder die opstapte na missers in zijn declaratie, een nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen en nu een burgemeester die haar fout moet erkennen: wat één WOB-verzoek al niet teweeg kon brengen in de kleinste gemeente van Brabant.

Enkele maanden geleden vroeg deze krant, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, bij alle gemeenten in zijn verspreidingsgebied de declaraties van burgemeesters en wethouders op. Terwijl over de uitkomsten nog gepubliceerd moet worden, gingen in Baarle-Nassau al bij het aanleveren van de gegevens alarmbellen rinkelen.

Wethouder Jan van Cranenbroek reisde een paar keer af naar Budel, bleek uit zijn kilometerdeclaraties. De gemeentesecretaris, die de gegevens verzamelde (en eerder nog geaccordeerd had) vond dat vreemd. Baarle-Nassau heeft geen banden met Budel, maar in die plaats woont wel een familielid van Van Cranenbroek. De burgemeester stelde uiteindelijk een extern integriteitsonderzoek in.

Emotioneel

Van Cranenbroek wachtte de uitkomst niet af en stapte op. ,,Ik word kapotgemaakt”, klonk het emotioneel. En ook: ,,Hier speelt veel meer dan alleen die declaraties.” De affaire speelde, niet veel later, mogelijk een rol bij de harde nederlaag die zijn partij, het CDA, bij de verkiezingen leed (van vier naar twee zetels).

Onlangs besprak de gemeenteraad de uitkomsten van het onderzoek naar Van Cranenbroek. Inderdaad zou hij vier gedeclareerde ritten naar Budel 'primair' voor privédoeleinden gemaakt te hebben.  

Diezelfde raad mag zich nu buigen over de volgende declaratiekwestie: die van de burgemeester.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda