Volledig scherm
De Ginnekenstraat in de jaren '50, koeien staan bij De Volksslagerij klaar voor de slacht. © Christiaan Schraven

De vlotte pen van kapper Christiaan Schraven

En ToenBREDA - In het voorjaar van 2017 publiceerde BN DeStem tien verhalen van Christiaan Schraven over diens jeugd in de Ginnekenstraat. Aangevuld met nog meer anekdotes over het Breda van weleer verschijnen zijn pennenvruchten nu in boekvorm: ‘Mijn jaren vijftig in Breda’.

Kappers zijn vlotte praters. De gepensioneerde coiffeur Christiaan Schraven (75) heeft ook een vlotte pen. Dat bewees hij met een serie in BN DeStem over zijn jeugd in de Ginnekenstraat, waar zijn vader een herenkapperszaak runde op de plek waar nu de Handyman zit. Als kers op de taart brengt hij een boek uit: ‘Mijn jaren vijftig in Breda - Een persoonlijke terugblik op de goeie ouwe tijd’ (15 euro). 

Burgemeester Paul Depla neemt zaterdag 3 februari het eerste exemplaar in ontvangst.  De presentatie is bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg en begint om 17.00 uur. Iedereen is welkom. 

Column

Volledig scherm
Christiaan Schraven in de Bredase Ginnekenstraat, zijn geboortegrond. "Ik kom er regelmatig. Als ik dan door mijn oogharen kijk, zie ik die oude sfeer van vlak na de oorlog zo weer voor me." © Peter Vierenhalm

De pen kwam min of meer toevallig naast zijn schaar te liggen. “Ik heb jaren in de landelijke kappersorganisatie gezeten. Die brengt elke twee maanden een blad uit, Bondsnieuws.

Toen ik voorstelde om er ook iets luchtigs in te zetten, zeiden ze: ‘Wat let je?’ Zo ben ik met een column begonnen. Over herkenbare zaken in het vak. Over hoe je met je personeel om moet gaan of over ouders of een vriendin die zich met het knippen gaan bemoeien. Ik schreef het met een knipoog, vijf jaar lang.” 

Hij mag Breda dan al meer dan vijftig jaar geleden verruild hebben voor Ulvenhout, zijn hart ligt nog bij de binnenstad.

“Ik kom er regelmatig. Als ik dan door mijn oogharen kijk, zie ik die oude sfeer van vlak na de oorlog zo weer voor me, de tijd van de wederopstanding. We woonden boven de zaak, in een klein huisje. De Ginnekenstraat was een B-locatie. De Brugstraten en de Grote Markt, dat waren dé straten. Als mensen aan het winkelen waren, liepen ze tot aan de Hema en draaiden dan weer om. In de Ginnekenstraat waren verder alleen bakkers, slagers, kruideniers én de kapper. Ambachtswinkels.”

Goed geheugen

Volledig scherm
Het boek van Christiaan Schraven. © Christiaan Schraven

“Ik heb een erg goed geheugen, zie de plekjes en mensen van vroeger nog voor me. Dus dacht ik: ik ga die herinneringen vastleggen. Voor mijn kinderen en kleinkinderen. Een kennis vond dat ik er meer mee moest doen. Toen heb ik contact met de krant gezocht en zijn die verhalen geplaatst. Dat leverde veel leuke reacties op, maar ook heel emotionele. Ik had niet verwacht dat het zoveel zou losmaken bij mensen, oud én jong.”

Het boek schetst een mooi tijdsbeeld van een bijzondere periode. “Ik voel me bevoorrecht. Er is geen generatie, die zoveel veranderingen heeft meegemaakt als de onze. Ik weet nog dat ze in de Vierwindenstraat ’s avonds de gaslantaarns aanstaken. En dat bij ons in de straat de koeien voor de deur van de volksslagerij stonden, klaar voor de slacht. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?”

Schravens vader moest als rijwielhersteller aan de slag, maar werd herenkapper. “Mijn kleindochter is nu ook kapster, vierde generatie”, vertelt Christiaan trots.

“Ik ben in de zaak van mijn vader begonnen. Leerde scheren door te oefenen op ballonnen, die je in moest smeren met scheerschuim. Eén verkeerde beweging en pang!”

Pruimtabak

Hij beschrijft in het boek waarom hij koos voor de damestak. Na het oefenen met scheren op ballonnen volgden de levende modellen. Een van hen, een morsig oud manneke, drukte de jonge Christiaan ooit een ‘fooi’ in zijn hand: uitgekauwde pruimtabak. ‘Het sap liep door mijn vingers langs mijn pols. Vanaf toen wist ik zeker, ik word dameskapper...’

Hij trekt er nog een vies gezicht bij. “Het verschil tussen heren- en dameskapper was toen net zo groot als tussen een zilver- en een hoefsmid. Het herenvak was alleen maar knippen, kort of gedekt. Het dameskappen vond ik veel interessanter.”

Hij knipt tegenwoordig alleen nog zijn kleinkinderen. Zijn zoon Michael runt de zaak in Ulvenhout. En dus heeft Christiaan vast tijd voor een vervolg op het boek. “Dat sluit ik niet uit, misschien doe ik de jaren ’60 in Breda er ook bij. Maar eerst wacht ik even de reacties op dit boek af.”

Volledig scherm
Kapsalon Ant. Schraven, waar de jonge Christiaan het vak leerde van zijn vader. © Christiaan Schraven
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (79%)
  • Nee (21%)
4976 stemmen