Volledig scherm
Jaap Korteweg (kort na aankoop van het pand) in de Bredase loods waar hij zijn 'vleesfabriek zonder bloedvergieten' bouwt. © Robert van den Berge

De Vegetarische Slager gaat nu dan echt aan de slag met fabriek in Breda

De fabriek van De Vegetarische Slager aan de Markhek in Breda - mét testlab - krijgt komende maand eindelijk vorm. Twee jaar geleden kondigde eigenaar Jaap Korteweg de komst van die fabriek aan, maar daarna bleef het lang rustig in de aangekochte loods.

,,Voor ons is het ook nieuw'', verklaart Korteweg de vertraging. ,,We moesten een bouwplan maken. Nu kunnen we echt aan de slag.'' Wanneer de eerste productie kan starten, is nog niet duidelijk. Wel dat er ook een testlab in de fabriek komt.

In dat laboratorium wil De Vegetarische Slager nieuwe vleesvervangende producten ontwikkelen. ,,We zijn in samenwerking met de universiteit van Wageningen bezig met de ontwikkeling van een biefstukmachine. Daar hebben Unilever en andere multinationals al veel belangstelling voor.''

Vlees van planten

De fabriek in Breda is de eerste van De Vegetarische Slager; voorheen besteedde het bedrijf de productie uit. Het lab is dan ook een nieuw initiatief. ,,Bedrijven zien dat vlees van planten 'groot' wordt, ze willen de boot niet missen. Onze missie is om snel nieuwe producten op de markt te brengen.''

Een van de nieuwe ontwikkelingen waar Korteweg mee bezig is, is vegetarisch draadjesvlees. ,,Een alternatief voor rundvlees dat zich goed houdt in saus of soep. Dat wat we tot nu toe gebruiken wordt te zacht, verliest z'n bite. Ik heb alles al geprobeerd. In het testlab kunnen we hier verder naar kijken.''

Om die ontwikkeling te bekostigen heeft Korteweg deze zomer subsidie gekregen vanuit het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van de New Food Challenge. Die wedstrijd is opgezet om de ontwikkeling van plantaardige voedselproducten te stimuleren.

In samenwerking met indebuurt Breda