Volledig scherm
De Van Rossems bij de in oude glorie herstelde haven van Breda © NTR

De Van Rossems in Breda: ‘Fantastisch, maar stop dat Nassau-gedoe’

BREDA - Ze zien er uit als wat oudere toeristen, de Van Rossems met hun makkelijke schoenen en wat bezwete voorkomen, die morgen te zien zijn bij hun bezoek aan Breda. Maar er is een verschil met de doorsnee-toerist die een dagje Breda doet: ze weten waar ze het over hebben.

Quote

Fijn dingetje, met die onderdelen op het dak...

Vincent van Rossem, Architectuurhistoricus

Zo legt historicus Maarten op het terrein van de KMA naast een F16-straaljager (‘uitgerust met Sidewinder-raketten’) precies uit hoe het zit met de stamboom van de Nassaus, Willem van Oranje en welke rol Breda in hun geschiedenis heeft gespeeld, inclusief boeiende details. Zo vertelt hij droogjes over de ‘merkwaardige’ dood van René de Chalon: ,,Die gaat zitten in een tent en wordt in zijn kop geschoten.’’
Ja, zo ging dat toen.

Het kasteel ziet er ‘heel aardig uit’, zegt architectuurhistoricus Vincent op de binnenplaats van het voormalige renaissance-paleis. Zijn broer weet dan weer dat een deel van het kasteel is gesloopt en als wegverharding in Bredase straten is verwerkt.
Lyrisch is de familie van de Grote Kerk en over het praalgraf van Engelbrecht II: ,,Fijn dingetje, met die onderdelen op het dak...’’

Natuurlijk komt ook de list met het turfschip aan bod. ,,Een bezopen schipper, het water stond te hoog… Het zat bepaald tegen, maar uiteindelijk zijn 75 man ingeladen. En toen begon het te lekken’’, vertelt Maarten.
,,O, dat heb ik niet geleerd op school’’, zegt zijn zus, kunsthistorica Sis.

Quote

Ik hoop dat ze dat hier in Breda een beetje in de hand houden, met die toeristen.

Vincent van Rossem, Architectuurhistoricus

Slenterend langs het Valkenberg (‘het paradijs’) komen ze bij het begijnhof, volgens Vincent ‘een toch wel aangename plek’. Hij wijst er op dat er alleen in Amsterdam een vergelijkbaar hof te vinden is en waarschuwt: ,,Ze worden daar gek van de toeristen. Ik hoop dat ze dat hier in Breda een beetje in de hand houden, met die toeristen’’.

Volledig scherm
De Van Rossems in de Heuvel. © NTR

Waarna ze door lopen naar het Stedelijke Museum en de haven die begin deze eeuw is heropend. Vincent is daar van onder de indruk: ,,Niets dan lof voor degenen die besloten hebben om deze stedenbouwkundige wandaad ongedaan te maken. Dat gebeurt namelijk niet zo vaak.’’

Vaste prik bij ‘Hier zijn de Van Rossems’ is het bezoek aan een modernere wijk. In Breda is dat de Heuvel: ‘reuze aardig’, ‘lekker rustig’ en ‘een humane opvatting van huisvesting voor het volk’. 
Uiteindelijk maken de Van Rossems de rekening op. Er valt weinig op Breda af te dingen. Alhoewel. ,,Wat mij enigszins komisch voorkomt is dat Nassau-gedoe’’, concludeert Maarten. ,,Ik snap het wel, dat heeft iets te maken met de toeristenindustrie. Al heel gauw wordt dat lachwekkend. Doe dat niet. De Nassaus hebben hier een belangrijke rol gespeeld, maar je moet het niet overdrijven.’’

‘Hier zijn de Van Rossems’ van de NTR, dinsdag 12 februari 20.25 uur NPO2

Volg BN DeStem op Instagram
De mooiste foto’s en leukste video’s uit Brabant in jouw tijdlijn. Volg ons op Instagram en krijg ons laatste nieuws tussen jouw verhalen.

In samenwerking met indebuurt Breda