De val van camping Fort Oranje: een jaar in vogelvlucht
TIJDLIJNPrecies een jaar geleden greep de overheid keihard in op wat de meest bekende (en beruchte) camping van Nederland was: Fort Oranje in Rijsbergen.
Inmiddels is het terrein waar tot vorig jaar arbeidsmigranten, sociaal zwakkeren en criminelen onder soms erbarmelijke omstandigheden moesten leven, volledig ontruimd. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in woord en beeld die zich daar daar de afgelopen twaalf maanden afspeelden.
9 juni 2017
Na jarenlange misstanden en gewelddadige incidenten besluit burgemeester Leny Poppe-de Loof van de gemeente Zundert dat het genoeg is. Op 9 juni maakt de burgemeester op een speciaal belegde persconferentie bekend dat camping Fort Oranje moet sluiten. In de maanden daarvoor is de camping veelvuldig in het nieuws geweest. SBS komt met een serie over het leven en de slechte woonomstandigheden van de bewoners. Kort daarop bezoekt - toen nog - vicepremier Lodewijk Asscher de camping en roept dat het afgelopen moet zijn met Fort Oranje.
22 juni
Twee weken later, op donderdag 22 juni, kondigt Engel aan dat hij zelf gaat stoppen met de camping. Op 3 juli gaat het gas, water en stroom voor de ruim 600 bewoners eraf, dreigt hij. Nog diezelfde midddag besluit de gemeente Zundert het beheer van de camping over te nemen. Engel wordt van de camping gestuurd en vervangen door een fikse politiemacht en ingehuurde beveiligers.
Juli
In de weken na de overname van de camping blijkt dat de gemeente een jaar de tijd neemt het 26 hectare grote terrein te ontruimen. Veld voor veld moeten de bewoners vertrekken.
Augustus
De bewoners krijgen een vergoeding van 1.300 euro om hun caravan naar elders te verplaatsen. Caravans die achterblijven worden gesloopt of weggetakeld.
September
De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de bewoners. Alleen de echt hulpbehoevenden krijgen hulp bij het vinden van nieuwe huisvesting. Uiteindelijk komen 106 van de ruim duizend bewoners daarvoor in aanmerking.
Oktober
Engel spant een rechtszaak aan tegen de ontruiming van de camping. Veel bewoners doen hetzelfde. Maar de rechter besluit dat de ontruiming mag doorgaan.
November
De overgebleven bewoners klagen over het straffe regime op de camping. Ze hebben het over 'strafkamp Fort Oranje'. Iedereen moet zich voortdurend legitimeren en er is een avondklok ingesteld.
December
Op 6 december wordt het laatste veld ontruimd. Vanaf dat moment wordt de camping nog slechts door een handjevol mensen bewoond. De ontruiming gaat met veel emoties gepaard. Bewoners huilen, een enkeling verzet zich en wordt gearresteerd.
Januari 2018
De gemeente heeft op het terrein van het voormalige AZC in Rijsbergen 39 stacaravans laten plaatsen waar gezinnen met kinderen van Fort Oranje tijdelijk worden opgevangen.
Februari
De gemeente stuurt de voorlopige rekening van de ontruiming, 5,3 miljoen euro, van de camping naar Engel. Maar die weigert te betalen.
Maart
Cees Engel mag van de gemeente zijn camping niet betreden. Maar na tussenkomst van de rechter wordt dat gebiedsverbod geschrapt. Desondanks wordt hij zonder pardon er weer afgezet als hij een poging doet het terrein op te komen.
April
Het Instituut Fysieke Veiligheid heeft de overheidsaanpak van Fort Oranje onderzocht en concludeert dat die aanpak gerechtvaardigd is.
Mei
De eigenaar van Fort Oranje begint een nieuwe rechtszaak. Omdat die de rechtbank in Breda van partijdigheid beschuldigt, wordt geëist dat deze rechtszaak door de rechtbank Utrecht wordt behandeld.
Juni
De gemeente besluit de camping die een jaar geleden werd afgenomen van Cees Engel, vooralsnog niet terug te geven zoals eerder was gezegd. Eerst de miljoenenrekening van de ontruiming betalen, luidt het credo van Zunderts burgemeester Leny Poppe-de Looff.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gemeente Zundert weigert camping Fort Oranje terug te geven aan eigenaar Cees Engel
De gemeente Zundert weigert camping Fort Oranje terug te geven aan eigenaar Cees Engel. ,,Zo lang hij niet betaalt voor de kosten die wij hebben moeten maken, krijgt hij de camping niet terug’’, zegt Zunderts burgemeester Leny Poppe-de Looff. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Forse kritiek oud-hoogleraar op aanpak cold casezaken: ‘Zet daar je beste mensen op, niet bijna-gepensioneerden of scholieren’
BREDA - De aanpak van cold casezaken moet op de schop. Dat vindt emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. ‘Er worden nu politiemensen op gezet die tegen hun pensioen zitten en voor het normale politiewerk niet meer geschikt zijn. Niet voor niets wordt er bijna niks opgelost.’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
CBR is bezig met inhaalslag rijexamens: ‘De helft zakt nu, dat is veel te veel’
BREDA - In coronatijd liep het CBR grote achterstanden op met rijexamens. Nu is het bureau bezig met een inhaalslag. Een kijkje achter de schermen in Breda. ,,De rijschoolwereld zou ons enorm helpen als ze kandidaten op examen stuurt die er klaar voor zijn.”
-
Fort Oranje in Rijsbergen is leeg
ZUNDERT- Camping Fort Oranje in Rijsbergen is leeg. Dat meldde burgemeester Leny Poppe-de Looff dinsdagavond tijdens de politieke Rondevergadering van de gemeente Zundert. -
-
-
PREMIUM
De Galderse Meren gaan op de schop en dit is wat er gaat gebeuren
BREDA - De Galderse Meren in Breda gaan flink op de schop. Er komt permanente horeca, de toiletten worden opgeknapt en de natuur krijgt extra aandacht. Het recreatiegebied blijft wel voor iedereen toegankelijk. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
In samenwerking met indebuurt Breda