Hoe kun je de anderhalvemeter samenleving vormgeven? De Uitvindfabriek in Breda roept kinderen en ouders op mee te denken in een challenge.
Volledig scherm
Hoe kun je de anderhalvemeter samenleving vormgeven? De Uitvindfabriek in Breda roept kinderen en ouders op mee te denken in een challenge. © De Uitvindfabriek

De Uitvindfabriek in Breda komt met Anderhalf Beter Challenge

BREDA - De Uitvindfabriek in Breda daagt kinderen uit om samen met hun ouders een uitvinding te bedenken voor de anderhalvemeter samenleving. Bijvoorbeeld om een oplossing te bedenken voor meer contact met opa en oma, in deze nieuwe tijd van social distancing.

Chris Voets, oprichter van De Uitvindfabriek, over de Anderhalf Beter Challenge: ,,Het is leuk als kinderen en ouders ermee aan de slag gaan. We nodigen ook scholen uit mee te doen. Het is ook leerzaam, hoe kun je veilig leven met elkaar? En misschien komen er wel sectoren met een nieuwe challenge voor de kinderen, bijvoorbeeld hoe we veilig het voetbalstadion in kunnen.”

Stemmen

De challenge is corona-proof; kinderen kunnen hun idee thuis met hun ouders uitwerken en digitaal inzenden op www.anderhalfbeter.nl. ,,Als ze veel stemmen werven voor hun oplossingen kunnen ze mooie prijzen winnen én ze bereiken weer anderen met de boodschap om samen te zorgen voor elkaars gezondheid.”

De Uitvindfabriek zit in de vroegere snoepfabriek De Faam en opende in 2017 de deuren, eerst voor schoolexcursies, later ook voor het publiek, gezinsuitjes en creatieve workshops. Het is een speel-werkplaats voor techniek, 3D-printen, design, innovatie en oplossen van vraagstukken. Vlak voor de coronacrisis uitbrak is De Uitvindfabriek bij wijze van proef ook op zondag open gegaan. Dat liep volgens Voets direct storm. ,,Toen moesten de deuren dicht.” 

Maximaal 30 kinderen

De Uitvindfabriek gaat op 1 juni weer open. Er kunnen dan maximaal 30 kinderen en ouders binnen. ,,We mogen meer mensen ontvangen, maar we willen rustig opstarten.” Er is veel ruimte (1100 vierkante meter), afstand houden is volgens Voets geen probleem. ,,Gezinnen kunnen bij elkaar blijven.” Bezoekers moeten wel reserveren. De inzendingen voor de challenge moeten voor 15 juli binnen zijn. www.uitvindfabriek.nl 

De Uitvindfabriek in de voormalige snoepfabriek De Faam in  Breda.
Volledig scherm
De Uitvindfabriek in de voormalige snoepfabriek De Faam in Breda. © Palko Peeters
  1. Pool met mes staat toevallig tegenover beveiligster in opleiding bij tankstation (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’
    PREMIUM

    Pool met mes staat toevallig tegenover beveilig­ster in opleiding bij tankstati­on (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’

    BREDA - ,,This is a robbery!” De Pool die in het Engels naar de tankstationmedewerkster (31) riep al het geld uit de kassa te geven, werd niet heel erg serieus genomen dinsdagmiddag. ,,Ondanks dat hij met een groot mes zwaaide, verkocht ik hem gewoon ‘nee’”, vertelt de medewerkster die tijdens de overval alleen in het tankstation De Haan aan de Kruisweide in Breda stond.

In samenwerking met indebuurt Breda