Volledig scherm
PREMIUM
Herman Schriks, thuis in Breda. © Pix4Profs/René Schotanus

‘De meeste Duitsers werden gedwongen tot hun daden’

Bevrijding 75 jaarBREDA – Drie jaar is Herman Schriks als in 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen. Als manneke van acht maakt hij later in zijn woonplaats Breda de bevrijding mee. Slechts wat flarden zijn blijven hangen. “Er was een feestelijke sfeer. Maar het leven ging gewoon door.”

Wat wel verandert, herinnert hij zich nog, de Duitse soldaten vertrekken uit de Seeligkazerne, vlakbij het huis van de familie Schriks in de Koningstraat. “In plaats van Duitsers kwamen er Engelse en Canadese soldaten. We gingen met vriendjes naar ze toe om sigaretten voor onze ouders te vragen. Zelf kregen we dan wel eens chocola of een broodje. Of we mochten ijsjes gaan halen bij La Venetia aan de Haven en er dan zelf ook eentje nemen.”

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda