Volledig scherm
De tot woningen verbouwde vrouwenvleugel van De Klokkenberg. © Richard Schul

De Klokkenberg: 'We gaan bouwen'

BREDA - De gemeente Breda heeft de omgevingsvergunning ter visie gelegd voor de bouw van de eerste 29 panden in De Klokkenberg aan de Galderseweg. Op 14 maart wordt de vergunning onherroepelijk. ,,Dan gaan we bouwen'', reageert de Bredase ontwikkelaar Richard Schul enthousiast. ,,Het gaat er echt van komen.''

De eerste serie panden die in het vroegere sanatorium (1951) worden gebouwd betreffen 15 herenhuizen in de vrouwenvleugel en 14 woningen in het erachter gelegen zusterhuis. Van deze 29 panden zijn er volgens Schul nu 26 verkocht. ,,Eind maart gaan de kopers naar de notaris, begin april zetten we vaart in de bouw.'' Een belangrijk moment voor de ontwikkelaar die een jaar geleden neerstreek op het enorme complex, grootste naoorlogse Rijksmonument (1951) van het land dat vooral ook bekendheid verwierf als thoraxkliniek. 

Droomkans

Volledig scherm
Voortuinen vrouwenvleugel. © Richard Schul

Waar andere initiatieven voor het in 2001 gesloten medisch centrum stuk liepen, zag Schul een 'droomkans'. Samen met het Nationaal Restauratiefonds tekende hij maart 2017 voor aankoop (5,5 miljoen). Nu staat de komende vijf jaar een omvangrijke metamorfose naar woonoord met 180 tot 200 woningen op stapel.

Geen seniorencampus met 600 woningen, winkels en voorzieningen, zoals de vorige partij woonzorggroep Vitalis nog voor ogen had. Maar wonen op een landgoed in een 'kleinschalige woongemeenschap'. Jong en oud, gemengd, benadrukt Schul. ,,Het leuke is dat bij de verkoop van deze eerste woningen er vooral gezinnen met kinderen bij zijn. Dat is de weg die we willen inslaan.''

Tweede fase

Volledig scherm
Zicht op het Markdal vanuit herenpand in de vrouwenvleugel. © Richard Schul

In april begint de bouw van de tweede fase, dan gaat het om 32 panden: 15 in de mannenvleugel en 17 in het zogeheten economiegebouw, waar de gezamenlijke ruimtes en keukens van De Klokkenberg in gehuisvest waren. Gaan de eerste herenpanden in de vrouwenvleugel weg voor gemiddeld 865.000 euro, die in de mannenvleugel gaan tussen de negen ton en een miljoen kosten.

,,De pioniers krijgen het voordeel, ze zijn als eerste ingestapt. In deze tweede fase gaan we meer naar marktconforme prijzen.'' Daar krijgt de koper wel wat voor: zo'n 340 vierkante meter woonoppervlak en uitzicht op het Markdal, met comfortabele woonserre in de vroegere lichthal waar de tbc-patiënten herstelden van een ziekbed. 

Ontwerp

De eengezinswoningen buiten de vleugels kosten rond de 450.000 euro. In het hoofdgebouw, tussen de vleugels (met de karakteristieke torens) worden 24 appartementen gebouwd, begin 2019. ,,Het ontwerp van de appartementen is nog wel een opgave'', zegt Schul over het intekenen van bijvoorbeeld de balkons. Het beschermde complex mag niet aan uitstraling inboeten. Om de nieuwkomers te bedienen komt er een fietsbrug over de Mark naar Ulvenhout (de Koekelberg), verbinding naar scholen en winkels. 

,,Een aanvraag gaat binnenkort de deur uit.'' Op de plek waar nu nog het Berkenhofcollege zit denkt Schul aan de bouw van 24 twee-onder-een-kappers. Maar dat is voor na 2021 als de school verhuist. In de vroegere en monumentale energiehal, met grote verwarmingsketels, komt horeca.

Volledig scherm
De open dag op De Klokkenberg eind 2017 trok veel belangstelling. © Palko Peeters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda