Volledig scherm
© Edwin Wiekens

De jeugd 'went' weer aan de bieb, ledental stijgt

BREDA - Het aantal jeugdleden van bibliotheken in West-Brabant is fors gestegen. Cijfers van onder meer Stichting nieuwe veste bibliotheek Breda (centrum, noord en zuid), Bibliotheek Teek 5 (vestigingen in acht gemeenten) en Bibliotheek VANnU (vestigingen in vijf gemeenten) tonen een grote stijging.

Zo zijn er in Breda 800 nieuwe jeugdleden bijgekomen in 2016. Bij de gemeenten van Teek 5 zijn er 500 nieuwe leden in totaal bijgekomen. Waarvan volgens de directeur een groot deel toe te wijden is aan jonge leden. Bibliotheek VANnU geeft aan dat ze te maken hebben met een stijging van maarliefst 2.134 nieuwe jeugdleden.

Projecten

Gisteren berichte deze krant dat ‘de jeugd de bieb weer hip vindt’. Volgens Theo Peeters, directeur van Teek 5, draait het om gewenning en is deze toename een logisch gevolg van lopende projecten.

,,In 2008 zijn we begonnen met het project ‘Boekstart’. Hierbij krijgen kersverse ouders een koffertje met daarin een voorleesboekje, een voorlees cd en een stoffen boekje. Zo kunnen ze gelijk vanaf de geboorte beginnen met het voorlezen van hun kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je vanaf jongs af aan voorleest, kinderen later sneller geneigd zijn zelf te gaan lezen. Dit stimuleren wij verder met voorleesdagen en een uitgebreid aanbod van boeken op de basisscholen. Nu zijn we negen jaar verder en plukken we de vruchten van deze acties. Naar de bieb gaan zit in het systeem van kinderen.”

Aanbod

Dit beeld wordt bevestigt door Frans van den Dungen. Hij is teamleider van de bibliotheek Breda en ziet dat steeds meer jongeren de bieb weten te vinden. Volgens Van den Dungen zijn daar drie redenen voor. ,,Allereerst zijn er projecten waarbij kinderen op de basisschool al in aanraking komen met boeken uit de bibliotheek. De projecten waarbij delen van onze collectie op scholen staat, lopen erg goed. Het tweede punt is zoals vermeld in de krant ‘de ontmoetingsplek.’ Kinderen krijgen mee dat de bieb fungeert als het huis van de stad. Het aanbod van extra activiteiten is ook een belangrijke ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn taalcursussen, debatavonden, voorleesdagen, rondleidingen en toneelopvoeringen.”

Frédérique Assink-Aben, directeur-bestuurder Bibliotheek VANnU is ook van mening dat investeren in de jeugd een belangrijk speerpunt is. ,,De stijging van jeugdleden is duidelijk zichtbaar. Het aanbieden van diverse (school)projecten en andere activiteiten zorgt ervoor dat jongeren gewend raken aan de bibliotheek. De investering die bibliotheken hebben gedaan in jeugdprogramma’s en de samenwerking met scholen betaald zich nu uit.”

In samenwerking met indebuurt Breda