Volledig scherm
© Freek de Swart

De Grauwe Eeuw blijft schoppen, VVD Breda schopt terug

BREDA - Actiegroep De Grauwe Eeuw is boos en dat mag - nee, moet iedereen weten. Bepaald niet voor het eerst. De VVD is klaar met de schreeuwlelijkerds.

De antiracistische actiegroep maakte in Breda bezwaar tegen onder meer racistische straatnaambordenracistische tipi's, racistische etalagepieten en het racistische Boerke Verschuren. Die laatste had het gewaagd om met carnaval een Chinees restaurant uit te beelden met daarop oer-Hollandse Chinese taalglapjes. Dit 12 maanden oude verhaal deed onlangs weer zijn rentree op de Facebook van De Grauwe Eeuw. 

Voor de lokale VVD-fractie genoeg aanleiding om een vuist te maken tegen dit onrecht. Want zowel voor carnaval als verkiezingen geldt immers hetzelfde adagium: 'Schaamte is voor zwakkeren.'

Voor de ingang van café Boerke Verschuren wacht eigenaar Johan de Vos op de cameraploeg van WNL. De omroep gaat hem interviewen over de beledigende teksten die hij de afgelopen dagen ontving. Op zijn telefoon scrolt De Vos door de Facebookpagina van de Grauwe Eeuw waar hem onder andere 'raciale agressie' wordt verweten. Eerder trakteerde de actiegroep zijn zaak al eens op een online bombardement aan 1-ster recensies. 

Anoniem clubje

“Het is een vrij anoniem clubje dat zich op een zolderkamertje heel erg druk maakt om niks”, weet De Vos. Hij wijst erop dat zijn zaak wel vaker het ironische randje opzocht tijdens carnaval met bijvoorbeeld de Ginnekelogie. “Toen stonden er ook geen protesterende gynaecologen op de stoep.” De bareigenaar hoopt dat de extra media-aandacht ervoor zorgt dat carnaval een volksfeest blijft met een knipoog. “En het is natuurlijk mooie reclame”, zegt De Vos even later wanneer de cameraploeg is gearriveerd.

Niet voor rede vatbaar

Ook VVD-lijsttrekker Thierry Aartsen komt niet veel later Boerke Verschuren binnenlopen. Zijn partij heeft zojuist een persbericht de wereld ingestuurd tegen haat tijdens het carnaval. De Grauwe Eeuw is volgens hem niet voor rede vatbaar en militant bovendien. Zo zou de actiegroep vandalisme niet schuwen en erg op de man spelen. Of het niet beter is om deze marginale club dood te zwijgen? Aartsen zegt dat hij dit graag zou doen, maar dat de situatie helaas wel om een stevige reactie vraagt. “Mensen zijn misschien niet bedreigd, maar ze voelen zich wel bedreigd.” 

De VVD-er hoopt dat ook burgemeester Depla binnenkort zijn expliciete steun uitspreekt voor het café in Ginneken. Of De Grauwe Eeuw een onderdeel wordt van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen weet Aartsen nog niet. Hij hoopt en verwacht wel dat alle Bredase partijen de actie van De Grauwe Eeuw zullen afkeuren.

Blanke media 

De Grauwe Eeuw is tevergeefs om een reactie gevraagd. De actiegroep gaf eerder aan in principe geen commentaar te geven aan blanke media waar ook BN DeStem blijkbaar onderdeel van is.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda