Volledig scherm
Op de plaats van de huidige woning Oude Liesboslaan 249 stond de woning van boswachter Hein Vermonden (de man bij de koe) en zijn vrouw Dien Janssen (tweede van rechts). De foto dateert uit 1919.

De deftige kant van het Liesbos

BREDA - Als kind woonde hij aan de Beekse kant van het Liesbos, maar eigenlijk wist hij maar heel weinig over de omgeving waar hij opgroeide, vertelt Kees van Endschot (67). „Terwijl ik juist zo geïnteresseerd ben in vroeger.”


Daarom is de Princenhagenaar vanaf 1997 zelf op onderzoek gegaan. Wat toentertijd begon met stamboomonderzoek resulteert nu in inmiddels alweer het derde deel van de boekenreeks Rondje Liesbos. „Hoe meer je te weten komt, hoe meer je wilt weten”, verklaart hij zijn passie.

Na boeken over de Princenhaagse en Prinsenbeekse kant van het bos schrijft Van Endschot in deel drie over de zuidkant, met de straten, huizen en bewoners van de (Oude) Liesboslaan vanaf de Drielindendreef tot aan de Moerdijkse Postbaan, de vroegere Dwarskootsestraat, de Liesstraat en de Bredase kant van de Moerdijkse Postbaan tot aan de Sprundelsebaan. Met ook nog wat geschiedenis van de parochie en het oude Liesbos.

Bij aanvang van zijn zoektocht achttien jaar geleden, was het weleens lastig om mensen uit te leggen wat precies de bedoeling was van al zijn vragen. Twee boeken verder is dat een stuk eenvoudiger geworden, vertelt hij. Dat is maar goed ook, want om zo veel lokale geschiedenis zo gedetailleerd in kaart te brengen heb je veel (oud)buurtbewoners nodig. Vele honderden gesprekken voerde hij, met mensen die allemaal een stukje van de puzzel konden leggen.

Ze vertelden hem de verhalen en achtergronden, maar ook de anekdotes, die hij speels in het boek verwerkte.

Lees het hele verhaal in BN DeStem van dinsdag

In samenwerking met indebuurt Breda