Volledig scherm
PREMIUM
De drijvende drugsboot in de Moerdijkse haven. Aan boord waren drie Mexicanen bezig met het maken van hoogwaardige gekristalliseerde methamfetamine: crystal meth. © Majda Ouhajji

De connectie tussen de Moerdijkse en Hollandse crystal meth en de Mexicaanse drugskartels

MOERDIJK - Wat betekent de recente aanwezigheid van Mexicaanse verdachten in Nederlandse labs en de megavangst van 2.500 kilo crystal-meth in Rotterdam afgelopen week? Maken Mexicaanse drugskartels straks de dienst uit in de Nederlandse drugsindustrie? Het is een schrikbeeld voor iedereen die de series Narcos en El Chapo volgde.

Maar chef Rienk de Groot van de recherche in Zeeland-West-Brabant wil die beladen woorden niet eens horen. ,,Wij denken dat Mexicanen hier vooral zijn om Nederlandse producenten te leren hoe ze heel goede kwaliteit crystal meth maken.” Geen Breaking Bad in Brabant dus? ,,Al zouden de beruchte Mexicaanse kartels willen, ze kunnen hier niet zo maar hun gaan. De omstandigheden in Nederland zijn totaal anders dan in Mexico. Ze hebben lokale netwerken nodig. ”

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda