Volledig scherm
Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf geeft les in de raadzaal van de gemeente en vertelt onder andere over de betekenis van de tweezijdige medaille, die aan haar ambtsketen hangt. © ron magielse / pix4profs

De burgemeester als schooljuf in Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU - Voor drie klassen van scholengemeenschap De la Salle in Baarle-Nassau begon de week heel bijzonder. Ze kregen les in het gemeentehuis. Van burgemeester Marjon De Hoon-Veelenturf en haar wethouders.

Het initiatief kwam van De Hoon-Veelenturf. “We vinden het belangrijk om verbinding te maken tussen gemeente en gemeenschap. En de jeugd is een belangrijke doelgroep.”

Aanvankelijk was het idee om op school gastlessen te geven, maar de docenten van De la Salle draaiden het om: waarom doen we het niet in het gemeentehuis?

En dus draafden de circa 70 leerlingen – vmbo en havo-vwo - maandagmorgen daar op. En kregen beurtelings les van de burgemeester, een rondleiding door het gebouw van wethouder Jan Vermeer en een les van wethouder Jan van Cranenbroek.

Baas

De havo-vwo-leerlingen schoven eerst aan in de raadzaal. “Wie is de baas in de gemeente?”, luidde de openingsvraag. “De burgemeester”, was het unanieme antwoord. “Nee, de echte baas is de gemeenteraad”, verbeterde de burgermoeder. Met speels gemak legde de tijdelijke docente uit hoe het werkt in de gemeentepolitiek. Vertelde waarom ze ‘de leukste baan van de hele wereld’ heeft. En stond stil bij de unieke historie van de twee Baarles en hun enclaves, een verhaal dat begon aan het eind van de twaalfde eeuw.

Op de vraag aan de leerlingen wat in hun ogen dringend moet veranderen in de gemeente, bleef het stil. “Oh, jullie zijn dus heel tevreden?”, lachte de burgemeester. Ja, knikten ze. Tevreden en verlegen. Op de vraag of ze desondanks gaan stemmen als ze 18 zijn, zei haast iedereen ja. Gelukkig, stelde De Hoon-Veelenturf. “Het is belangrijk je stem te laten horen, ook als je wel tevreden bent.”

Ideeënbus

Twee jaar terug is in Baarle-Nassau een jeugdgemeenteraad in het leven geroepen voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De burgemeester stelde voor om een ideeënbus bij De la Salle te plaatsen waar leerlingen hun vragen en opmerkingen aan de gemeente kunnen deponeren. “En laten we eens per jaar samenkomen voor een gesprek.”

Leerling Luc van Waes vond de les ‘heel interessant’. “Ik wist niet precies hoe het werkt bij de gemeente. En de geschiedenis van Baarle-Nassau kende ik eigenlijk ook nog niet zo goed.” 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda