Volledig scherm
Wethouder Paul de Beer overhandigt de sleutel van de nieuwe energiezuinige woning aan het Wevershof in Prinsenbeek aan toekomstig bewoner Elroy Pluk. Directeur Marcel Hoogendorp van Van Grunsven Ontwikkeling kijkt toe. © Ine Kleemans

De bewoners kunnen in hun nieuwe energiezuinige woningen in Prinsenbeek

PRINSENBEEK- Wethouder Paul de Beer (Duurzaamheid) overhandigde donderdagmiddag symbolisch de sleutel van de energiezuinige woning in het Wevershof in Prinsenbeek aan toekomstig bewoner Elroy Pluk. Die betrekt binnenkort één van de zestien nieuwe Nul op de Meter (NoM)-woningen van project LaVas. 

Samen met andere toekomstige bewoners, mensen van het bouwbedrijf en bij het project betrokkenen werden de woningen feestelijk opgeleverd. Bijna een jaar na de start van de bouw kunnen de nieuwe eigenaren binnenkort hun energiezuinige woning ook daadwerkelijk gaan bewonen. 

Ventilatie

In een NoM-woning zijn verscheidene energiebesparende onderdelen opgenomen die het energieverbruik beperken en de woning duurzamer maken. Zo zijn de woningen bijzonder goed geïsoleerd, hebben ze automatische ventilatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Hierdoor zijn ze zelfvoorzienend in hun energiebehoefte.

Voor Bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp is dit het eerste project met NoM-woningen, verklaarde directeur Van Grunsven Ontwikkeling Marcel Hoogendorp tijdens de samenkomst in de woning van Joris en Christianne. Wethouder De Beer stelde dat het ook voor Breda de eerste serie projectmatige bouw van dit soort woningen is. 

,,Best jammer, want in andere gemeenten gebeurt dit al op grotere schaal'', stelde hij. ,,En dit wordt toch de nieuwe norm.'' Tegelijkertijd gaf hij aan in iedere geval trots te zijn op de toekomstige bewoners van deze woningen in Prinsenbeek. 

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Volgens planning worden in de totaal 25 woningen aan het Wevershof en Spinnewiel deze maand nog opgeleverd. Het zijn twaalf twee-onder-eenkapwoningen, twaalf rijwoningen en één vrijstaande woning, op kavels van 113 tot 369 m².

LaVas is de laatste fase van de bouw op het voormalige Saval-terrein. Er staan al zeven vrijstaande woningen en 31 starters van Huisje Boompje Beestje 2.0 hebben er in collectief particulier opdrachtgeverschap hun huizen gebouwd, net als zeven starters van HBB 3.0.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda