Damhert in tuin Prinsenbeek, instanties kwamen niet opdagen: ‘En nu is hij dood’

VIDEOPRINSENBEEK – Een damhert dat in de nacht van woensdag op donderdag voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd op de A58 bij Etten-Leur, is afgeschoten op last van de politie. Onbegrijpelijk, vindt Nico van den Beemd uit Prinsenbeek. Het beest heeft woensdag de hele dag in zijn tuin doorgebracht. ,,Er waren ook andere manieren.”

,,Dit prachtige beest heeft de hele dag bij ons in de tuin gelegen”, vertelt Nico. ,,We hebben een open tuin en het hert kwam de oprit opgewandeld. Hij lag de hele dag op zijn gemakje in het gras. Hij had het naar zijn zin, denk ik. Buurtbewoners kwamen kijken om hem te aanschouwen. En nu is hij dood.”

Van het kastje naar de muur

Omdat Nico en zijn vrouw bang waren dat het damhert doodgereden zou worden, belden ze allerlei instanties. Van de politie tot dierenambulance. ,,Geen van hen kon ons echter helpen. Ze zeiden dat het dier vanzelf wel weg zou gaan. We werden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Toen de vrouw van Nico rond half zeven ‘s avonds ging kijken, was het dier inderdaad weg. Een paar uur later was het dood. De politie kreeg woensdagnacht meerdere meldingen binnen van mensen die het hert hadden zien lopen bij de A58 in Etten-Leur, maar ook in Hoeven en Prinsenbeek. Om levensgevaarlijke situaties te voorkomen, werd het dier afgeschoten.

Volledig scherm
Het damhert lag de hele dag in de tuin van Nico van den Beemd. © Nico van den Beemd

Nico snapt er niets van. ,,Dat het gevaarlijke situaties met zich mee brengt, dat geloof ik. Maar nu is het beest zonder pardon doodgeschoten. Ik begrijp niet waarom er geen dierenarts is gebeld. Er zijn ook andere mogelijkheden. Het damhert had een verdovend spuitje kunnen krijgen, het had naar een hertenkamp gebracht kunnen worden, misschien was het wel ontsnapt en kon hij terug naar zijn rechtmatige eigenaar. Dit is de makkelijke manier. Gewoon een kogel geven. Zo zonde.”

Triest, maar realiteit

Volgens een woordvoerder van de politie waren er in dit geval geen andere mogelijkheden. ,,We hadden het natuurlijk ook graag anders gezien, maar het was te gevaarlijk voor weggebruikers. Omdat het hert over de A58 liep en we wilden voorkomen dat autobestuurders tegen een boom zouden knallen, hebben we deze keuze moeten maken. Het is triest, maar wel de realiteit.”

De politie heeft het dier niet zelf afgeschoten, maar heeft daarvoor hulp ingeschakeld van speciale contacten die zij daarvoor heeft. 

Volledig scherm
Het damhert liep rond in Etten-Leur, Hoeven en Prinsenbeek. © Nico van den Beemd
  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Breda