Volledig scherm
De entree van de daklozenopvang aan de Slingerweg. Sinds de handhaving is de drugsoverlast daar verdwenen. © Joyce van Belkom

Daklozenopvang in Breda wordt in een nieuw jasje gestoken

BREDA - De daklozenopvang aan de Slingerweg in Breda wordt vervangen door een ‘sober, doelmatig en flexibel’ gebouw. Het complex wordt groter, niet alleen omdat het aantal opvangplaatsen van dertig naar veertig gaat, maar ook omdat er meer ruimte nodig is voor slaapzalen. 

“We onderzoeken nog of het nieuwbouw of renovatie wordt. De opvang blijft in elk geval in hetzelfde gebied,” zei  wethouder Miriam Haagh (PvdA) donderdag bij de presentatie van de Voorjaarsnota, waarin staat het college de voorkeur heeft voor nieuwbouw.    

De huidige opvang, die ooit bekend stond als het ’t IJ maar nu door het leven gaat als ‘doorstroomvoorziening’, is verouderd en voldoet volgens het college niet meer aan de eisen van deze tijd. 

Psychische problemen 

Bovendien is de doelgroep veranderd. Waar er vroeger vooral verslaafden onderdak zochten, neemt nu het aantal mensen met psychische problemen toe. Wel gaat het nog steeds grotendeels om alleenstaande mannen. 

,,De nieuwe opvang moet een plek worden waar mensen weer een draai aan hun leven kunnen geven en op weg kunnen gaan naar herstel”, zegt Haagh. Ze erkent dat de locatie wat weggestopt zit en de mensen daar niet direct in contact met de samenleving staan. Maar ze benadrukt dat de mensen daar niet de voortdurend aanwezig zijn maar met name overdag elders in de stad bij de maatschappelijke opvang werken aan re-integratie. 

Het college wil zo snel mogelijk een besluit nemen over nieuwbouw of renovatie en over de startdatum van de werkzaamheden. 

In samenwerking met indebuurt Breda